Predsjednik NHS-a / Sever o ministru Mariću: 'Pokazao je da je jedan od boljih, ima taj šarm i stvari 'zagura' poput milog djeteta'

Sever je otkrio što misli o potezima ministra financija i idu li oni više na korist radnicima ili poslodavcima

6.1.2019.
22:20
VOYO logo

Predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u RTL-u Danas komentirao je dosadašnje djelovanje ministra financija Zdravko Marića. Sever smatra kako Marić pokazuje da je jedan od uspješnijih ministara do sada. 

"Ima i šarm te način na koji pristupa razgovora s ljudima. Pamtim puno ministara financija koji su bili eksplozivniji u tome. On poput milog djetata stvari zagura, ali napravi to na fin način. Puno toga što se priprema u ministarstvu doznajemo naknadno, nismo najčešće uključeni u radne skupine kada je riječ o izmjenama zakona i propisa koji su u domeni ministarstva financija. Kad nam to iznesu to je gotova stvar sa Zakonom. To se pokušava nadoknaditi smiješkom, jer to djeluje ugodnije kad netko galami, ali efekti su uvijek isti", kazao je Sever. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriva i što misli o Marićevim potezima i idu li oni više na korist radnicima ili poslodavcima. "Kad je riječ o cijelom nizu promjena u prvome redu sustava poreza na dohodak jasno je da to ide na ruku poslodavcima, odnosno onima sa visokim primanjima. Minimalna plaća ne ide iz njegovog resora nego ministarstva rada i mirovinskog sutava, ali se praktički negdje nadovezuje. 

Kad sam ministar kaže da je veliki dio plaća ostao nezahvaćen poreznim škarama, onda to nije dobro za porezni sustav već je to situacija koja jasno pokazuje da imamo toliko mala primanja, da veliki dio njih nije obuhvaćen niti ovakvim poreznim škarama", kazao je Sever. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I zadnje promjene u sustavu poreza na dohodak o kojima se govorilo da će biti neka vrsta kočnice za viskoobrazovane ljude, zapravo nije niti jedno niti drugo. To je više reklama nego stvarnost. Kad smo dosada gledali u javnosti se krivo baratalo oporezivim dijelom od 24 posto.

To nije bila plaća od 17 i pol tisuća kuna bruto nego je to bio porezni razred koji je plaćao porez od 24 posto. Do sada je bilo oporezivo do 24 posto plaća sve do 26.625 kuna bruto, neto je bio oko 16.700. Po novome će sa tom poreznom stopom biti oporeziva plaća do 42.250 kuna, znači, malko više od 25.700 kuna neto. Tko to dobiva? Oni sa najvećim primanjima", tvrdi Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na snižavanje PDV-a na hranu te kazao kako se po tom pitanju moglo učiniti više. "Dobro smo reagirali jer smo očekivali da je to smanjenje PDV-a na sve meso, pa se ustanovilo da je na svježe meso i pothlađeno meso. Cijeli niz prerađevina nije obuhavećn. Govorili smo da je trebalo obuhvatiti i mliječne prerađevine, ali najčistije. 

Najjednostavnije za RH bi bilo da se svoj hrani spusti PDV na sniženu stopu jer je udio hrane i bezalkoholnih pića u mjesečnoj potrošnji jednog prosječnog kućanstva i najveći, negdje oko 27 posto. Kad se tu spusti cijena onda se i to solidno osjeća. Upravo zato što druge stvari poskupljuju, a što je udio troška hrane visok, građani posežu za novcima namjenjenima na hranu kako bi pokrili neke druge obveze", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što očekuje od Marića do kraja njegovog mandata i hoće li ostati na svojoj funkciji, Sever je kazao da je uvjeren ako ne bude većih potresa i ako se Vlada ne strese, da će njegovo mjesto u Vladi biti stabilno. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo