Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PORAZNI REZULTATI POREZNE UPRAVE

Sinčić: 'Godišnje kroz korupciju ispari 20 milijardi kuna javnog novca'

Brojni su načini na koje se slabe potencijali Porezne uprave, o čemu svjedoče njeni zaposlenici

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Hina/ 29.1.2020. u 11:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europarlamentarni zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorio je u srijedu na procjenu da godišnje ispari čak 20 milijardi kuna javnog novca na razne načine i u različitim koruptivnim djelatnostima te zatražio ispitivanje podrijetla imovine za sve javne dužnosnike i jačanje Porezne uprave.

"Milan Kujundžić je već peti ministar u zadnjih osam mjeseci koji je smijenjen zbog imovine, odnosno jer nije mogao javnosti opravdati porijeklo svoje imovine. Svi se slažemo da je korupcije danas veliki problem u društvu i na ovoj tribini želimo potaknuti stvaranje što šireg društvenog konsenzusa u borbi protiv korupcije, s velikim naglaskom na porijeklo imovine", poručio je Sinčić uoči tribine "Korupcija & porijeklo imovine" u organizaciji njegova Ureda.

Podsjetio je da je Živi zid u parlamentarnu proceduru uputio Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine. Želimo da taj zakon što prije dođe na raspravu, a ako tko ima kakav bolji prijedlog koji bi ojačao takvu borbu, apsolutno ga podržavamo i sudjelovali bismo u njegovoj izradi, dodao je.

"Puno puta sam naglašavao da, ako hrvatska država i društvo ne nađu efikasnije instrumente za utvrđivanje porijekla imovine s naglaskom na državne odvjetnike i njihove zamjenike, suce, političare, direktore trgovačkih društava u vlasništvu države, Hrvatska nema budućnosti nego može samo nazadovati i propasti", upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rezultati Porezne uprave porazni

Generator korupcije su politika i državni i lokalni dužnosnici, prema našem prijedlogu treba utvrditi eventualni nesrazmjer imovine i dohotka tih ljudi, a riječ je o njih nekoliko tisuća, smatra europarlamentarac.

Upravo se čita

Image
TUŽNE VIJESTI

Tužan kraj potrage: Preminuo nekadašnji igrač Hajduka

Naglasio je da su rezultati Porezne uprave o nesrazmjeru dohotka i imovine porazni jer pokazuju da je riječ o tek nekoliko desetaka slučajeva vrijednih najviše stotinu milijuna kuna unutar nekoliko godina, a po nekim procjenama čak 20 milijardi kuna godišnje javnog novca ispari na razne načine.

"Dakle, premalo, presporo, mjeri se u promilima. Trebamo učinkovit sustav kakav imaju ozbiljne države", apelirao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Porezna uprava djeluje u premalom broju slučajeva, u premalim vrijednostima, a ono što znamo od "zviždača" iz Porezne uprave koji su nam pomagali u izradi zakona, sistematski se demontira i "vade se zubi" odjelu Porezne uprave koji se bavi ispitivanjem porijekla imovine, naglasio je.

Tamo se u pravilu zapošljava manje iskusne ljude ili dolazi do reorganizacije odjela. Brojni su načini na koje se slabe potencijali Porezne uprave, o čemu nam svjedoče njeni zaposlenici. Sustav je neučinkovit, preslab, prespor i djeluje tako da građani ne vjeruju da je riječ o ozbiljnoj borbi protiv korupcije, zaključio je Sinčić.

Na tribini su sudjelovali Dalija Orešković, Mato Palić, Drago Hedl, Berislav Jelinić, Mijat Stanić, Vesna Balenović i drugi.

Hina/ 29.1.2020. u 11:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
afera diploma

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara u Hrvatskoj radi s diplomom fakulteta u Kragujevcu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba