Prvomajska poruka / Sindikati iz Slavonskog Broda poručili: 'Dosta je! Tražimo veće plaće!'

Prvi je put središnji radnički prosvjed održan izvan Zagreba, a željelo se podsjetiti da se nekada putovalo u Slavoniju radi života i posla, a danas Slavonci odlaze.

1.5.2017.
18:50
VOYO logo
Image
Sindikalni skup /

Prvomajska poruka sindikata: 'Hrvatska treba veće plaće i radna mjesta'

Image
Sindikalni skup /

Prvomajska poruka sindikata: 'Hrvatska treba veće plaće i radna mjesta'

Oko 1000 sindikalista na ulicama Slavonskog Broda upozorilo je na loš položaj radnika. Brine ih budućnost tvrtki. Slavonski je Brod nekada bio industrijski centar, sada je daleko od toga. Tvrtke koje su nekada zapošljavale oko 15 tisuća radnika, imaju ih trostruko manje. A oni koji rade u državnim tvrtkama, strahuju od privatizacije.

"Prvo evo ići ćemo na treće izbore, žele nas privatizirat, a nismo za to", kazali su nam.

Sa sindikalne pozornice u tvrđavi Brod upućene su oštre poruke Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niste zaslužili ponovno se pojaviti pred nama i tražit povjerenje građana. S tim novcima sagradite barem jednu bolnicu, barem jednu školu", kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Sindikalisti poručuju - dosta nam je. Tvrde da su pogrešne politike dovele do otpuštanja radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S toga danas s pravom tražimo povećanje minimalne plaće, tražimo povećanje svih plaća, u javnom sektoru, privatnom sektoru", objasnio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata RH.

"Svi upozoravaju da je potrebno dizati plaće, tko to još nije čuo? Bruxelles, Berlin i usnuli i poslušni Zagreb", kazao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je put središnji radnički prosvjed održan izvan Zagreba. U Slavonski Brod sindikalisti su rano jutros krenuli sa zagrebačkog kolodvora. Već u vlaku zagrijavanje za prosvjed.

850-ero sindikalista željelo je vlakom solidarnosti podsjetiti da se nekada putovalo u Slavoniju radi života i posla, a danas Slavonci odlaze u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno idemo zato da podržimo akciju za naše radnike, za rad, za bolje sutra, za dobivanje plaća, naročito za one koji rade, a ne dobivaju plaće", rekla nam je jedna od putnica u vlaku.   

Trebamo veće plaće, treba nam veća zaposlenost, da nam mladi ne bježe iz Slavonije. Da pošaljemo poruku da se vidi da nas još uvijek ima, da smo tu i da ćemo tu uvijek biti", kazala je druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato su s brodskih ulica porucili da je u Hrvatskoj lijepo, ali da je u Njemačkoj novac. Tvrde da je u Slavoniji 10 puta teže nego u Zagrebu. Smatraju da je vrijeme za oporavak radnika i da minimalna plaća treba biti 50 posto prosječne mjesečne bruto place.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo