povećavaju vidljivosti / Sindikati najavili akciju tijekom Kongresa EPP-a, u ponedjeljak veliki prosvjed na Jelačićevom trgu

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U srijedu, za vrijeme Kongresa EPP-a, održat će mini prosvjednu akciju ''Potrubi za obrazovanje''

19.11.2019.
10:20
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u ponedjeljak je istaknuo kako kreće frontalni štrajk u svim školama do ispunjenja zahtjeva prosvjetara.

''Ovo je snažan pritisak na Vladu da sjedne s nama za stol i počne rješavati problem. Ovo je postala borba za dostojanstvo i status", poručio je Mihalinec dodajući da se današnji štrajk održava pod još većim pritiskom budući da je Vlada rekla da nakon 15. studenog on neće biti plaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio  je da će sindikati početi pokazivati svoju vidiljivost svakog dana. Tako će u srijedu, tijekom Kongresa EPP-a, održati mini prosvjednu akciju ''Potrubi za obrazovanje''.

''Cijela trasa od Sheratona do Arene će biti pokrivena našim ljudima s transparentima. Bit ćemo i na trgu Žrtava fašizma, gdje je i HDZ. Dogovorili smo da će u svim gradovima gdje imamo članstvo, najmanje na jednom raskršću, naši aktivisti od 13 do 14 držati transparente. To je mini akcija koja daje jasno i glasno znak Vladi da smo ovdje. Čujemo da će Kongres osiguravati dronovi, snajperisti, helikopteri, još samo fali mornarica da čuva EPP. Molimo, nemojte pucati na učitelje", poručio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prosvjedne akcije sutrašnja redovna konfrenecija za medije sindikata održat će se u 11 sati, a na njoj će najaviti i prosvjed na Trgu sv. Marka koji će biti u četvrtak. Također, sindikati zaposlenih u obrazovanju u ponedjeljak organiziraju veliki prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića.

"Očekujemo ogroman broj naših članova, prosvjed za bolju Hrvatsku i budućnost naše domovine", poručuje Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuškan: ''Mi ustrajemo i ne odustajemo"

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja zahvalila je roditeljima koji podržavaju štrajk učitelja i nastavnika.

''Hvala roditeljima jer podržavaju štrajk i shvaćaju važnost obrazovanja. Ova borba je
nadišla sve nas, ova situacija pokazuje koliko nas se podcjenjuje. Ovo je borba za budućnost Hrvatske, bez obrazvovanja nema ni Hrvatske. Mi ustrajemo i ne odustajemo!", poručila je Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec: ''Isključivi krivac za štrajk je Vlada"

Mihalinec se potom nadovezao ponovivši kako je ovo više nije borba za 6,11 posto već borba za dostojanstvo.

"Zaposleni u ubrazovanju neće odustati. Nitko neće dati da ga se vrijeđa. Nitko neće biti ponizan. Vlada je jedina odgovorna za ono što se događa u sustavu obrazovanja. Svi koji imaju prigovor na ovo što će se događati - adresa je Vlada. Tamo su isključivi krivci zašto su učitelji u štrajku. Podrške dobivamo sa svih strana. Oni koji su u početku oklijevali, sada nam daju podršku. Povećava se svakog dana broj roditelja koji na podržavaju. Ovakvo jedinstvo učitelja nije postojalo. Mi to sigurno neće iznevjeriti", istaknuo je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže da se plati prekovremeni rad

Upitan što će se dogoditi ako Vlada ne plati dane provedene u štrajku, Mihalinec je rekao da će o tome odlučiti na kraju studenoga. No traži da se sva nadoknada plati kao prekovremeni rad.

"Ne može se u jednom satu odraditi dva odjednom. Hoće li to biti prekovremeni dan ili sat ovisi o  odluci Vlade. Možemo uvjeravati sve da ukoliko ne budu skidali dnevne zarade, ljudi će sve s moralnom obvezom odraditi jer učenici ne smiju biti zakinuti. Uvjeravam učenike i roditelje, nitko neće biti oštećen. Neka se Vlada ne igra s takvim prijetnjama, to će je koštati više!, poručio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li spreman pregovarati, Mihalinec je rekao da neće pregovarati preko medija. Istaknuo je da je njihov zahtjev za 6,11 povećanja i dalje pozicija s kojom su ušli u štrajk. 

''Pregovorima se može doći do kompromisa, ali nećemo preko medija o tome'', poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je ministrici da treba biti moderator i medijator da Vlada i ministar financija te predsjednik Vlade sjednu s njima i pregovaraju. 

''Svi ostali su ispod razine donošenja odluka'',  rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec: ''Zna se da imaju novca''

''Zna se da imaju novca, ali nemaju. Zašto Vlada ne da novac za obrazovanje? Tko želi da ova zemlja ide korak u natrag? To želimo znati, ali oni će pokazati'', poručio je Mihalinec. Dodao je kako Vlada ima moć napraviti sve, pa tako i zabraniti štrajk. Istaknuo je kako tada nitko neće sudjelovati u štrajku jer se ne smije, no da sindikati imaju druge mehanizme. 

 Ukoliko uskrate jednu kunu ili lipu nastavnicima u štrajku, onda Vlada ima problem - istaknuo je. Demantirao je da će sindikati iz svojih fondova plaćati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Članovi koji će biti socijalno ugroženi neće proći bez solidarnosti'', poručio je. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo