Štrajk se nastavlja / Sindikati nisu impresionirani dogovorom HDZ-a i HNS-a: 'Vrijeme je za neposluh, za prosvjetu na ulici'

Sindikati nisu impresionirani dogovorom HDZ-a i HNS-a: 'Vrijeme je za oblike neposluha, za prosvjetu na ulici'

31.10.2019.
9:00
VOYO logo

Kompromis HDZ-a i HNS-a oko neke vrste modaliteta za rast učiteljskih plaća možda je spasio vladajuću koaliciju, no nije impresionirao čelnike školskih sindikata koji već 15 dana provode štrajk u školama.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, uz ogradu kako su do nje doprle tri različite verzije, "i to kontradiktorne", kazala je da ne može komentirati nešto o čemu su zasad jedino izvijestili mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih skakala na prvu lopticu. Vlada treba pokazati odgovornost prema socijalnim partnerima. Ako ima ozbiljnu ponudu, neka nas pozove na sastanak, da čujemo što konkretno nude", rekla je Sanja Šprem. No, čak ni u tom slučaju ona sama, kao ni ostali sindikalni čelnici, nemaju ovlasti odmah prekinuti štrajk.

Školski su sindikati već prije poručivali HNS-u da ih ne zastupa, a Sanja Šprem je ponovila kako je dogovori političkih stranaka ne zanimaju, nego jedino što misli 68 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će se pokazati tko je zapravo bio u sukobu, HDZ i HNS ili Vlada i školski sindikati. Vjerujem da je ovo sukob školskih sindikata i nerazumne politike koju vodi ova Vlada. Čak i ako je postignut truli kompromis između koalicijskih partnera, nema razloga za prekid štrajka", komentirao je Željko Stipić, čelnika  sindikata Preporod. Stipić smatra kako štrajk ni u kojem slučaju nakon još jednog preživljavanja vladajuće koalicije ne smije jenjati, nego ga treba intenzivirati.

"Kada proračun bude izglasan, štrajk više neće biti dostatan. Treba, uz štrajk, ići i s dugotrajnim pritiscima i oblicima neposluha, osobito u vrijeme kada u prvoj polovici iduće godine Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem EU. Vrijeme je da se dogodi prosvjeta na ulicama, osobito ondje gdje će se okupljati europski moćnici" - smatra Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se sve najavljene sindikalne aktivnosti, uključujući i treći ciklus cirkularnog štrajka od ponedjeljka, nastavljaju, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo