pobuna / Sindikati sve glasniji: 'Nisu ni zagrijali stolice, a već su krenuli u čerečenje HEP-a'

Predstavnici triju sindikata uputili su žestoke kritike premijeru Andreju Plenkoviću zbog modela o otkupu INA-e preko prodaje udjela u HEP-u koji ocjenjuju ishitrenim, neprovedivim i štetnim

21.1.2017.
19:59
VOYO logo

Sve je veći otpor modelu prodaje dionca HEP-a, kako bi se otkupilo MOL-ove dionice INA-e. Sindikati su rekli odlučno ne, a iako za taj model nisu ni partneri iz MOST-a premijer ga i dalje brani. 

Dok su premijeru u Splitu pljeskali HDZ-ovci, žestoke kritike uputili su mu predstavnici triju sindikata i to zbog modela o otkupu INA-e preko prodaje udjela u HEP-u koji ocjenjuju ishitrenim, neprovedivim i štetnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada gospodina Plenkovića nastavlja sa žalosnom praksom neodgovornog, pa evo i šarlatanskom pristupa obnašanju uloge koju su im povjerili hrvatski građani", kaže predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Uz sindikat radnika HEP-a stao je i INAŠ - jedan od triju sindikata u INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koji je osnovni razlog da smo protiv toga? Pa osnovni razlog je upravo naše iskustvo s privatizacijom INA-e. Smatramo da Vlada nije uzela u obzir sve aspekte takve jedne odluke, pogotovo štetne", poručuje Zdenko Mučnjak iz INAŠ-a. 

"Nisu ni zagrijali stolice, a već su krenuli u čerečenje HEP-a", dodaje Sonja Mikulić iz Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, politika će odlučiti - odgovor je premijera koji najavljuje sastanak sa sindikatima HEP-a, ali i dalje vjeruje da je Vladin model najbolji.

 "Pojasnit ću im u ime vlasnika, a to je država, zašto mislimo da su ove ideje dobre i korisne. Nisam čuo niti jedan argument zašto bi ovakav model inicijalne javne ponude mogao na bili koji način mogao biti na štetu radnika ili na uštrp učinkovitost rada HEP-a kao kompanije", kaže premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci tvrde da otkup dionica nije jedini način da se spasi INA.

"Ok, jedno je otkup, a što onda, na koji način upravljat s tom kompanijom? Upravo zbog toga smatramo da nije važno čak vlasništvo, bitno je upravljane kompanijom, a ovom kompanijom se loše upravljalo - to je činjenica", kaže Mučnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnu odluku će donijeti Savjet na čijem čelu je premijer, a iako tamo želi i šef SDP-a čini se da zasada ništa od toga. 

"Oporba se mora odlučiti. Jeste li za dijalog ili za interpelaciju", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S planom prodaje HEP-a za otkup INA-e ne slažu se ni svi u HDZ-u, ali šef vlade i stranke im poručuje: "Ovo je plan je Vlade, a ne HDZ-a".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo