SASTANAK U MINISTARSTVU RADA / Sindikati vs. Vlada: Ima li šanse za dogovor i prekid štrajka u školama?

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama. U ponedjeljak cirkularno u tri županije

28.10.2019.
7:10
VOYO logo

Dok će učitelji i profesori umjesto u učionicama, biti u zbornicama, njihovi sindikalni predstavnici će na pregovore u Ministarstvo rada, ali ne oko većih koeficijenata, već oko više osnovice, a Vladina ponuda zasad ostaje ista.

Sisačko-moslavačka, Međimurska i Primorsko-goranska  -za učenike ovih županija u ponedjeljak nema nastave jer učitelji i profesori ondje su opet u štrajku, a građani reagiraju dijelom s razumijevanjem, a dijelom i su i nezadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to trinaesti dan štrajka i dan kada će sindikati s ministrima konačno sjesti za stol, ali ne kako bi pregovarali o povećanju koeficijenata, od kojih sindikati ne odustaju, već o osnovici plaće koju nudi Vlada. Učiteljima je dosta HNS-ovih pokušaja da prsili HDZ na dogovor.

''Ovaj put bih stvarno poručio HNS-u da on nema pravo pregovarati u naše ime, jedini mi možemo pregovarati o našim zahtjevima i ako HNS želi pomoći on treba ići samo u tom smjeru da se otvore pregovori i da Vlada Republike Hrvatske sjedne s nama stol'', poručio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada, koja je ponudila 6,12 posto veću osnovicu plaće suočava se s dodatnim sindikalnim zahtjevima za većim koeficijentima, koji se penju na milijardu i 250 milijuna kuna. Oko 450 milijuna traže učitelji, fakulteti 40 milijuna. Oko 550 milijuna kuna potrebno je za tri posto veće koeficijente koje su najavile da će tražiti medicinske sestre, a tu je i 210 milijuna kuna koje traži policija. Svi oni u ponedjeljak dolaze na sastanak.

''Naši zahtjevi su da je najmanji koeficijent za policijskog službenika 1,0 s obzirom na to da nije rastao 20 godina. I 6,12 je dobar početak za pregovore'', ističe Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Dobar početak je to i za državne službenike. ''Mi nećemo imati nikakve posebne zahtjeve što se tiče toga. To je osnovica koju je Vlada predložila mi ćemo ići s tim na sindikalna tijela pa ćemo vidjeti kakva će biti odluka'', kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati u prosvjeti takvu ponudu ne prihvaćaju pa nastavljaju štrajk sve do ispunjenja svojih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo