još ništa od suda / Sjećate se Lovre Kuščevića i kako je od štale dobio vilu? Evo što se događa s tom aferom nakon tri godine...

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Govorio je da mu je najdraža kokoš 'Hrvatica', a nepravilnosti oko upisa nekretnina pravdao: 'Imam ih puno, nije moguće sve to pratiti'. Terete ga za malverzacije od 4 mil. kuna

24.6.2022.
14:15
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Prošlo je tri godine otkako je otkriven niz nekretninskih afera ministra u tadašnjoj Vladi Lovre Kuščevića. Afere je prvi otkrio Telegram, a onda su novinari drugih redakcija gotovo svakodnevno otkrivali detalje afera u kojima je Kuščević kao nekadašnji načelnik izmjenama prostornih planova od štale i kokišinjca uspio dobiti vilu.

Što se događa s tim aferama? Telegram je provjerio - suđenje nije počelo, a na Županijskom sudu u Splitu tek je u tijeku zakazivanje glavne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je slučaj istraživao gotovo dvije godine, a zatim je još nekoliko mjeseci prošlo prije nego što je optužnica potvrđena lani u studenom. Slučaj ‘Kušćević i drugi’ dodijeljen je jednom od novih sudaca – Mili Rebiću, koji je tak početkom ove godine s Općinskog suda u Splitu imenovan na viši, Županijski sud u Splitu.

Prema potvrđenoj optužnici Kuščević i njegova supruga su u desetak godina raznim malverzacijama s kojima ih se povezuje nezakonito zgrnuli nešto više od četiri milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević je optužen da je u prosincu 2015., dakle dok je bio načelnik Općine Nerežišća, tražio od predsjednika općinskog vijeća Jakše Goića, te pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Svemira Obilinovića, koji su također optuženi, da mu omoguće povećanje vrijednosti nekretnine i to kroz prenamjenu građevina. Tako je štala postala stambena zgrada.

Image
Zahvalio se na suradnji /

Lovro Kuščević podnio ostavku! Plenković prihvatio: 'Shvatili smo da ovo nema smisla'

Image
Zahvalio se na suradnji /

Lovro Kuščević podnio ostavku! Plenković prihvatio: 'Shvatili smo da ovo nema smisla'

Prenamjenom je vrijednost nekretnine iz štale u kuću povećana za najmanje 114.800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK u optužnici tvrdi i da je Kuščević znao za promjenu prostornog plana pa je otkupio parcele, ugovore je formalno sklopila njegova supruga Zorana. I ona je pod optužbama. Zemljišta je platila 15,76 kuna po metru kvadratnom, nakon prenamjene prodaje ih. Sada je kvadrat 762,70 kuna. Kuščevići su prodali nešto manje od dvije tisuće kvadrata, te zaradili oko 2,3 milijuna kuna. USKOK u optužnici kaže da se radi o nezakonitoj zaradi.

Dodatno, Kučević će odgovarati i za sumnjivo omogućavanje kupnje stana iz Programa društveno poticane stanogradnje svom šogoru Ivici Žuviću. Kuščević je urgirao da šogor dobije pravo kupnje, iako je ovaj već imao nekretninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščevića terete i za muljažu sa zemljištem u uvali Grška na Braču, kao i da je namjerno prodao imovinu obiteljske firme Kuščević d.o.o. koja je propala kako bi smanjio stečajnu masu tvrtke. Tako je oštetio svoje vjerovnike, među vjerovnicima bila je i država kojoj je ostao dužan najmanje 420 tisuća kuna. Okoristio se ovime, opet stoji u optužnici, za imovinsku korist od 1.290.773,86 kuna.

Inače, Kuščević je tada bio jedan od najbogatijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Kada ga se u javnosti prozivalo da nema dokaza da je ikad uzgajao stoku (za koju je trebao štalu), govorio je da dokazi postoje, da mu je omiljena sorta kokoši "Hrvatica", i da ima račune da ju je kupovao. Za sve je krivio da mu smiještaju "lijevi aktivisti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izbijanju afere, novinari su otkrili da je na česticama gdje su njegove vile, kao upisani stoje pašnjaci i štala. No je tada izavio: "Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti". Novinari su otkrili i da mu je trebao 11 godina da upiše kuću u Nerežišćima na Braču u katastar. Njegov otac Nenad za 24sata tada je govorio: "Lovre je oduvijek bio spretan u poslu. Za vrijeme studija na splitskom je pazaru imao štand za prodaju čarapa i donjeg rublja, čak je i mlađeg brata Branimira pozvao da mu pomaže."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo