'privatni biznis' / Skandalozno: Informacije o Nacionalnom planu oporavka naplaćuju se na seminarima?

Benčić je upozorila i da se takvi seminari najčešće organiziraju u režiji tvrtke TIM4PIN

28.4.2021.
19:00
VOYO logo

Umjesto da informacije o Nacionalnom planu oporavka javnosti daju besplatno - HDZ ih naplaćuje na seminarima, prozvala je ministre i državne dužnosnike zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić

Informacije su trebale biti besplatne

A prozvani potvrđuju da su na spornim seminarima sudjelovali, no tvrde da nisu znali da se naplaćuju. Od informacija koje bi trebale biti besplatne, HDZ je napravio privatni biznis - proziva ih zastupnica platforme Možemo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što nije legitimno je da ministri u svoje slobodno vrijeme idu na seminare na kojima se informacije prodaju, a te iste informacije su oni zaduženi i u opisu im je posla da građanima i svim zainteresiranima trebaju davati javno i besplatno. Na tim seminarima su i ministrica Tramišak, i ministar Ćorić'', rekla je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Sporni seminar o novom proračunu Europske unije održan je početkom mjeseca. Ministri Ćorić i Tramišak potvrđuju da su na njemu sudjelovali, no, kažu, nisu znali da se naplaćuje: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za konkretan njihov upit nismo imali informaciju da je to naplatnog karaktera, da smo tu informaciju tada imali, mi bismo ih samo uputili na naše web stranice gdje imaju općenito informacije oko procesa i tijeka programiranja. Ne bismo otišli fizički na sam taj događaj'', izjavila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja.

Ministarstvo gospodarstva o seminaru ministra Ćorića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U svom izlaganju na navedenom panelu, ministar je iznosio činjenice i podatke koji su već poznati javnosti i o kojima su mediji detaljno izvještavali, pri čemu nije bio upoznat ni s kakvim organizacijskim detaljima konferencije, pa tako ni onima koji se tiču plaćanja kotizacije'', poručili su iz ministarstva.

Premijer: Jel' se ona buni kao konzultantica?

U njihovu obranu stao je i premijer: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne znam je l' se ona tu buni kao konzultantica ili kao bivša zastupnica za europske fondove, pa joj je žao što njena kompanija nije sudjelovala u tim seminarima. Prema tome, sumnjam da bi bilo tko od ministara, a kamoli oni doveli neke konzultantske tvrtke koje postoje u Hrvatskoj u privilegirani položaj u odnosu na druge'', kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Image
PREMIJER U DALMACIJI /

Plenković samouvjereno: 'Državi ništa ne fali, sve što treba funkcionira. Treba samo popraviti detalje oko cijepljenja i zdravstva'

Image
PREMIJER U DALMACIJI /

Plenković samouvjereno: 'Državi ništa ne fali, sve što treba funkcionira. Treba samo popraviti detalje oko cijepljenja i zdravstva'

Benčić je upozorila i da se takvi seminari najčešće organiziraju u režiji tvrtke TIM4PIN, čija je prva direktorica bila - Ivana Maletić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I reći ću na tim seminarima sudjeluje i Ivana Maletić, i potpisuje se i najavljuje kao članica Revizorskog suda Europske unije'', izjavila je Benčić.

Maletić pak odgovara da na konferencijama sudjeluje bez ikakve naknade: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Udrugu TIM4PIN sam osnovala 2012. godine, a nakon što sam otišla u Europski parlament izašla sam iz udruge i firme i sve su preuzele druge kolege koje su nastavile s radom. Firme koje organiziraju edukacije uobičajeno naplaćuju kotizacije na razini pokrića troškova, i isto je bilo i u ovom slučaju'', izjavila je Maletić.

Ipak, Benčić najavljuje da će zbog potencijalnog sukoba interesa odgovor zatražiti od Revizorskog suda, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo