POZICIONIRA SE NA DESNICI / Škoro krenuo žestoko i Možemo nazvao 'ekstremnom ljevicom'. Lalić za RTL.hr: 'To je štetna izjava. Ili je politički nepismen ili manipulira'

Image
Foto: PIXSELL

Radikalni akter optužuje za ekstremizam aktera koji nije čak ni radikalan, a kamoli ekstreman, rekao je Lalić

17.5.2021.
14:00
PIXSELL
VOYO logo

Žestoka kampanja u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba počela je već sinoć i prije nego su prebrojani svi glasovi te još nije bilo jasno da će se s predvodnikom platforme Možemo! Tomislavom Tomaševićem u drugom krugu  sučeliti vođa Domovinskog pokreta Miroslav Škoro

Škoro je u svom govoru ustvrdio da je platforma Možemo politička ekstremna ljevica te da će ih zaustaviti uz pomoć Boga.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domovinski pokret će stati nasuprot naletu ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb. Posebno ovakve ljevice koje je na mahove pokazivala, i kroz svoje djelovanje i istupe, elemente onoga na čega se niti Hrvatska niti Zagreb ne smiju vratiti. To nije budućnost naše zemlje, Zagreba i naše djece. Uvjeren sam da ćemo u drugom krugu pokazati da postoji dovoljno razuma i pameti da u jednoj argumentiranoj raspravi raskrinkamo to što se zove zeleno-lijeva koalicija. To nit' je zeleno, nit' je samo lijevo, to je prije svega i nadasve ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu. Tako mi Bog pomogao", kazao je Škoro. 

Image
JASNA PORUKA /

Škoro: 'Bez obzira pobijedi li Jelena, Davor ili Miro, mi ćemo stati nasuprot ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb'

Image
JASNA PORUKA /

Škoro: 'Bez obzira pobijedi li Jelena, Davor ili Miro, mi ćemo stati nasuprot ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb'

"Velika je razlika, no s vjerom u Boga i uz vašu pomoć, siguran sam da ćemo za dva tjedna slaviti gradonačelnika ili gradonačelnicu Zagreba koja neće biti ni iz kakve zelene ili lijeve koalicije, koja će biti osoba koja nastavlja tradiciju grada Zagreba i nastavlja sve ono što suvremena demokracija u svijetu je", poručio je Škoro i prije nego je bilo jasno da će on, a ne kandidatkinja Jelena Pavičić Vukićević u sraz s Tomaševićem u drugom krugu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batarelo otišao i korak dalje: "Bitka između patriota i komunista"

Nakon tih Škorinih riječi, na Facebooku se javio i predsjednik udruge Vigilare i poznati desni aktivist Vice John Batarelo koji je napisao da će se u Zagrebu voditi bitka između "patriota" i "komunista". 

"Nikada nisam ovako otvoreno za nekoga poticao jer nisam niti u jednoj političkoj stranici, ali moramo zajedničkim snagama stati iza Škore i zaustaviti ponovni dolazak otvorenih komunista i rodnih luđaka na vlast. Soros se mora zaustaviti", napisao je Batarelo koji je svoju podršku osnažio porukom da tko nije "za Škoru pomaže komunistu Tomaševiću". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro ima male šanse za pobjedu u drugom krugu

Politički analitičari RTL-a Krešimir Macan i Dražen Lalić sinoć u specijalnoj izbornoj emisiji istaknuli kako Škoro ima male šanse za pobjedu u drugom krugu. "Škoro ima realno male šanse. Svašta se može dogoditi u 14 dana, ali njegove šansu su posebno male s obzirom na veliku motiviranost birača stranke Možemo kojima će se vjerojatno pribrojiti i SDP-ovci", kazao je Lalić.

U prvom krugu Tomašević je osvojio 45,15 posto glasova, a Škoro 12,16 posto. Razlika u brojkama je 147.631 glas za Tomaševića, dok je Škoro dobio 39.798 glasova, znači više od 100.000 glasova manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tom izjavom Škoro se udvara glasačima HDZ-a"

"Škoro je u svom postizbornom govoru naizgled pokazao da sebe smatra još uvijek izglednim kandidatom za osvajanje gradonačelničke dužnosti, unatoč ogromnoj premoći Tomislava Tomaševića u prvom krugu", kazao nam je politička analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanost Dražen Lalić te dodao kako smatra da je Škorina namjera da se još čvršće pozicionira kao važan akter na desnom dijelu političkog spektra. 

"Izjavom o Možemo kao ekstremnoj ljevici on se udvara HDZ-ovim biračima koji su desno orijentirani. To izjavom on stvara kapital za budućnost", rekao je Lalić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je Možemo najveći pobjednik izbora, onaj akter i politički vođa, koji izazove Tomaševića i Možemo, koji im stavi etiketu da su ekstremni ljevičari i da je to ekstremno lijeva pozicija, taj kandidat prije svega dobiva poene i popularnost na desnici. Uključujući i najveći dio desnice koji još uvijek glasa za HDZ", kaže Lalić.

"Štetna i pogrešna izjava"

Objašnjava kako je ta njegova izjava na liniji "prepoznavanja prijatelj-neprijatelj". "To je jako štetna izjava zbog tog jednog stila u politici koji je usmjeren na odnos prema neprijatelju", kazao je i dodao kako ta izjava nije samo štetna nego je i pogrešna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer kada govori o Možemo kao ekstremnoj ljevici, onda pokazuje ili da je politički nepismen ili da manipulira. Mislim da je u pitanju i jedno i drugo", kaže Lalić te objašnjava razliku između ekstremne i radikalne ljevice. 

Zašto se Možemo i Tomaševića ne može nazvati ekstremnom ljevicom?

"Ekstremna ljevica se razlikuje od radikalne ljevice. Ne može se Možemo i Tomaševiću prigovoriti da su radikalna ljevica, oni su u nizu svojih politika i onome što predlažu i stavovima koji su poprilično inkluzivni, zapravo više umjerena ljevica, nego radikalna. A dokaz tome je da su osvojili toliko puno glasova i to najviše bivših glasača SDP-a", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, ekstremna ljevica, znači ona koja je izvan demokratskog sustava, ona koja ne prihvaća predstavničku demokraciju, koja pokušava svoje političke ciljeve ostvariti dominantno izvan sustava. Tomašević i njegovi suradnici iz Možemo su pokazali da itekako djeluju unutar sustava", kazao je Lalić i dodao da se vjerojatno radi o tome da je Škoro politički neupućen. 

"Dokaz da Možemo nije ekstremna ljevica je činjenica da su oni, od osnivanja, već sudjelovali u nizu izbora, a i u njihovom vrlo tolerantnom i razumnom komuniciranju. Oni ne provode negativnu strategiju kampanje, oni inkluzivno komuniciraju", kaže Lalić i ističe da je to suprotno od Škore i Domovinskog pokreta jer su mu u Zagrebu upućivane kritike da ide ispod pojasa i koristi prljavu kampanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su, u svakom slučaju, više koristili negativnu strategiju kampanje od Možemo. Tako se događa da oni koji su radikalni etiketiraju kao ekstremne aktere koji po svojoj kampanji su bili jako umjereni. Radikalni akter optužuje za ekstremizam aktera koji nije čak ni radikalan, a kamoli ekstreman", rekao je Lalić i objasnio da i ekstremna ljevica i ekstremna desnica djeluju izvan sustava i ne priznaju predstavničku demokraciju i izbore. 

"Još jedan od dokaza da Možemo nisu ekstremisti i radikali je i činjenica da su maknuli Radničku frontu od sebe. A oni su spremni i surađivati nakon izbora u vlasti s SDP-om, što isto to dokazuje", kaže Lalić koji ponavlja da se tim izjavama Škoro pozicionira u Zagrebu kod birača koji su izraziti desničari.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo