RAZRJEŠENJE ŠEFA VSOA-E / Slučaj Kinder donio iznenađenje: Milanović i Plenković imaju isti stav, a Banožić izbjegava škakljiva pitanja

Koju će epizodu javnost gledati znat će se nakon što ministar Banožić predloži ime potencijalnog ravnatelja VSOA-e

26.9.2022.
20:00
VOYO logo

Slučaj Kinder donio je iznenađenje! Premijer i predsjednik su se složili i supotpisat će razrješenje ravnatelja vojne sigurnosno obavještajne agencije - generala Ivice Kindera. Premijer je proučio izvještaj VSOA-e nakon povratka iz Amerike.

"Potom sam zvao na sastanak ravnatelja Kindera. Razgovarali smo i usuglasili se da je uistinu s obzirom na nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika VSOA-e da ćemo ga razriješiti te dužnosti", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razrješenje stupa na snagu na dan kad dogovore Kinderovog nasljednika. Novog ravnatelja predlaže ministar obrane Mario Banožić, koji danas nije htio pred kamere pravdajući se obavezama. Predsjednik bi o tome prvo s premijerom iza zatvorenih vrata.

"Da vam kažem mene ne zanima što o on o tome misli. Ne mislite o tome razgovarati s predsjednikom? Imate li osobu za to mjesto? Imamo. Riješit će se to u kontaktima već", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon predsjeništva HDZ-A /

Plenković otkrio nove cijene goriva i što će biti s razrješenjem Ivice Kindera

Image
nakon predsjeništva HDZ-A /

Plenković otkrio nove cijene goriva i što će biti s razrješenjem Ivice Kindera

Izvješće nije zadovoljavajuće, a u javnost je izašla priča o lažiranju troškova djelatnika VSOA-e na službenim putovanjima. Pronevjereno je najmanje dva milijuna kuna. Nekadašnji ministar obrane kaže da u vojnoj hijerarhiji, prva osoba, iako nije kriva, snosi zapovjednu odgovornost.

"Mislim da je to dosta prije trebalo još uočiti i stisnuti. Vidite da su se jedni za drugim stvarali problemi. Mislim da bi jednog trebalo učiniti odgovornim da postavi čelnika. Može biti prijedlog premijera ili ministra, ovako dođe do pat situacije. Nitko ne može maknut ga, pomaknut ga, novog imenovati. Mislim da je to neučinkovito", kaže Pavao Miljavac, umirovljeni general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve se situacije pribojavaju i u Saboru, jer je i zastupnicima premijersko - predsjedničkih svađa - preko glave.

"Mora se sjest i mora se dogovoriti. Jačanje mišića, pokazujući tko je pametniji, zgodniji, mjesto je negdje drugdje", kaže saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da se zaista nadam da će postići konsenzus i da nećemo prisustvovati još jednoj užasno dosadnoj i napornoj epizodi sukoba između premijera i predsjednika", kaže saborska zastupnica Ivana Kekin.

Koju će epizodu javnost gledati znat će se nakon što ministar Banožić predloži ime potencijalnog ravnatelja VSOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo