ČEKA SE RASPLET / Slučaj Kuščević: Ima li Andrej Plenković većinu ako ode HNS?

Ja ću biti ministar dok trenutka kad predsjednik Vlade ne odluči drukčije, poručuje Kuščević

4.7.2019.
22:44
VOYO logo

Tko je jamio, jamio je, kazao je prije gotovo 20 godina Ljubo Ćesić Rojs i ta je rečenica postala najpoznatija hrvatska politička izreka. 20 godina nakon Rojsa pojavio se Andrej Plenković koji je upravo tom idejom, tko je jamio jamio je, obranio ministra Lovru Kušečvića koji, eto, ništa nije jamio dok je bio ministar, a to što je bilo, štogod bilo, bilo je prije toga.

Bilo je u Kuščevićevom mandatu načelnika općine Nerežišća, koji također spada pod Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali čuli smo jučer od premijera da to nije problem jer ministar predano obavlja svoje ministarske poslove, a to je sad najvažniji interes.

No, je li to najvažniji interes i HNS-u, SDSS-u, i ostalim interesnim partnerima u Hrvatskom Saboru?

HNS-a u Vladi nema - tako je barem bilo na današnjoj sjednici na koju nisu došli ni Predrag Štromar, niti Blaženka Divjak, nego su poslali državne tajnike. Kažu, sjednica je trebala biti jučer pa su imali druge obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je stigao aferama opterećeni ministar, svjež nakon što mu je premijer produžio politički život, i poručio: ''Dok predsjednik hrvatske Vlade ne odluči drukčije, smo svi mi ministri. Ja, Štromar, svi kolege su do tada ministri''.

Sudeći po izjavama nekih ministara, za kolege HNS-ovce možda uskoro trajno ne bude mjesta na sjednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tko se u demokraciji i koaliciji služi ultimatumom ili hrvatski ucjenom, to je za ozbiljnu analizu'', smatra ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na pitanje je li ovo kraj suradnje s HNS-om, HDZ-ova ministrica demografije Nada Murganić odvratila je da će se ''to znati nakon koalicijskog sastanka''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ih je ohrabrila sinoćnja oštra izjava Gordana Jandrokovića, već poznatog kao nositelja loših vijesti.

Iako HDZ-u smeta HNS-ov ultimatum oko smjene Kuščevića, šefovi Klubova stranaka u Saboru sve dedramatiziraju. Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS- a poručio je da ''čekaju sastanak s premijerom i tamo će se dogovoriti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, za HNS-ova Matiju Posavca pitanje Kuščevića ima jednostavan odgovor: ''Pitanje je političke odgovornosti, pitanje je granica koje si moramo sami zadati i kako moramo funkcionirati da vratimo povjerenje naših građana u politiku i političare''.

Drugim riječima, da ste vi na mjestu Andreja Plenkovića, Lovro Kuščević već sad ne bi bio ministar, pitamo Posavca, a on odgovara: ''Da, tajnica bi već davno prije dobila zadatak da obavi posao. Što se mene tiče, mislim da će ipak prevladati zdrav razum i da će sve biti u redu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frazu o zdravom razumu HNS.ovci ponavljaju već danima. A sada su je čini se preuzeli, i drugi koalicijski partneri.

Na pitanje mislite li da Lovro Kuščević treba otići, SDSS-ov Milorad Pupovac odvraća: ''Ne mislite valjda da bi jedna stranka koja je na europskim izborima osvojila bijednih 2,66 posto može biti pitana nešto o tome''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da ga je uvrijedila ta izjava Lovre Kuščevića? ''Ne, mene nije. Mene sigurno nije, ali zdravu pamet sigurno jest'', odgovara.

Pa se onda nameće pitanje tko još stoji uz HDZ. Jer trenutačno vladajuću od 82 zastupnika čini 55 HDZ-ovaca, pa njih 11 iz Kluba Stranke Milana Bandića, zatim četvorica iz Kluba demokršćana, HSLS-a i HDSSB-a, tu su još tri SDSS-ovca, Furio Radin, nezavisni Željko Lacković i Darinko Dumbović, te šest HNS-ovaca. Odu li oni, većina ne može biti tanja - 76 zastupnika. U tom svjetlu kao ključan igrač opet bi se mogao pokazati Milan Bandić. Koji je mjesecima iz svih oružja gađao Blaženku Divjak i HNS, ali je odjednom pristojan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A li već razgovarao s premijerom o situaciji s ministrom Kuščevićem i HNS-om? ''O nekim stvarima o kojima se razgovara se ne govori putem medija. Ja da sam putem medija razgovarao, ne bih dobio šest mandata. A plus, da mediji biraju papu, nikad ne bi bio izabran'', ustvrdio je Bandić.

Od onog što je o razgovoru s Kuščevićem sinoć rekao premijer, najjače je odjeknulo ovo: ''Ministar radi svoj posao, sve ove teme koje se tiču medijskih napada na njega odnose se na vremena koja su davno, davno prije njegove ministarske funkcije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, prvo, nije nikakvo opravdanje, a drugo uopće nije tako. Radi se o temama starim svega godinu, dvije prije nego li je postao ministar, a tema doista ima mnogo. Razni mediji tako otkrili su da je ministar - krivo ispunjavao imovinsku karticu, kupovao poslovni prostor po nižoj cijeni od vlastite firme, isti prostor potom preprodao po višoj cijeni, a firma je otišla u stečaj.

Ostala su mu nepodmirena dugovanja i prema državi i vjerovnicima, projekt POS-ovih stanova na Braču nije zaživio, osim za njegova šogora i nasljednika na mjestu načelnika općine Nerežišće. Kuću je zatim gradio u negrađevinskoj zoni, prostorni plan kao načelnik mijenjao kako bi si povećao imovinu, i to kupujući pašnjake, a prodajući građevinsko zemljište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo su u svom prijedlogu za opoziv ministra pobrojali SDP-ovci, čiji Peđa Grbin ovako zaključuje: ''HDZ je jučer stao iza jednog najobičnijeg lupeža i poslao poruku da je u Hrvatskoj dopušteno krasti, otimati i obnašati javnu dužnost samo zato da bi napunio svoj džep''.

Mislite da je ovo bila vaša posljednja sjednica Vlade, pitali su novinari Kuščevića danas nakon sjednice Vlade, a on odgovorio: ''Bože sačuvaj. Ja ću biti ministar dok trenutka kad predsjednik Vlade ne odluči drukčije. To može biti sutra, može biti za godinu dana, tko to zna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovića je u svoju nevinost, tvrdi, uvjerio ''zakonom, argumentima'', a ovaj mu je rekao: ''Vidimo se''.

Da, vidimo se. Još barem idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo