TURUDIĆ U RTL DIREKTU / Smije li Todorić održati političku tribinu izvan Zagreba? 'Nisam siguran da bi mu sud to dopustio'

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u RTL Direktu govorio je o slučaju Ivice Todorića

21.11.2018.
22:59
VOYO logo

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u RTL Direktu govorio je o slučaju Ivice Todorića.

Da se osvrnemo na slučaj Todorić i na institut jamčevine. Županijski sud mu je uzeo milijun eura i pustio ga na slobodu. Javnost opet komentira, tko ima novca može si kupiti slobodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamstvo se uvijek određuje u određenoj količini novca. Različito je s obzirom na to, između ostalog i koliko određena osoba ima novca.

Blokirana mu je sva imovina, kako ste njemu prosudili koliko ima novca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ide s obzirom na težinu djela koje mu je stavljeno na teret, s obzirom na njegove osobne okolnosti i imovne prilike. Bilo je slučajeva kada smo određivali jamstvo u iznosu od 10 ili 15 tisuća kuna na temelju upravo tih okolnosti. Nije to baš da samo ljudi koji imaju novaca mogu izaći. 

Nisu samo tako visoke jamčevine, meni bi dali manje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmislili bismo.

Što je s jamstvom da on opet neće pobjeći? Suspektno je, relativno, to da ste ga proglasili da je bio u bijegu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je tako odlučio jer smatra da je bio u bijegu, da se trebao vratiti nakon što je napustio Hrvatsku i otišao u London, da je nedvojbeno da je znao da se protiv njega vodi kazneni postupak. To je sudska odluka i ne znam što bih više moagao komentirati. 

Todorić najavljuje političku kampanju iako ima sudsku zabranu da ne smije napuštati Zagreb. Je li on sada, ako se politički kandidira može okolo ići, i voditi kampanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može. Može u nekim iznimnim situacijama, uz odobrenje suca istrage.

Sudac istrage bi mu morao odobriti kada bi želio, recimo, imati političku tribinu u Slavonskom Brodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam siguran da bi mu to sudac istrage odobrio. 

Imamo i slučaj Hernadi. Vi ste potpisali odluku suda...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdali smo Europski uhidbeni nalog. To je tjeralica koja se izdaje između sudova Europske unije. Tjeralica o kojoj se sada govori, Interpolova crvena, je tjeralica koja važi za sve ostale zemlje članice Interpola, a njih je 191. 

Jeste li ikada imali pritiske da malo "ohladite" s tom tjeralicom jer stvara politički problem između Hrvatske i Mađarske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo. Ključna stvar je bila ljetošnja odluka Europskog suda u Luksemburgu koji nam je dao za pravo u svih pet postavljenih pitanja i koji je rekao da Mađarska treba predati Hernadija, odnosno treba odlučiti o europskom uhidbenom nalogu. Oni to nisu odlučili i tako su se odlučili postupati. Mislim da je ova odluka Interpola posljedica odluke suda u Luksemburgu. 

No, ako sud povuče tu tjeralicu, mogu se odnosi izgladiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo i tako razgovarati. Ako bi bilo zakonskih uvjeta...

U Mađarskoj politika i pravosuđe tako razgovaraju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas tako ne funkcionira. Ne bi se nitko usudio tako nešto zatražiti. No, ako postoje zakonski uvjeti, zašto ne. I to je jedna opcija. Tjeralica se uvijek veže za istražni zatvor. Ako prestanu uvjeti za istražni zatvor, može se ukinuti tjeralica.

Smije li Hernadi, po toj tjeralici, napustiti Mađarsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smije niti u jednu zemlju EU niti u jednu zemlju članicu Interpola. Ima nekih zemalja u svijetu koje nisu članice. 

A Mađarska ga nije dužna izručiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ga dužna izručiti. O tome smo obavijestili sud EU. Postoji daljnja procedura, ali u toj proceduri sud prestaje biti ovlašten i tu proceduru poduzima država. 

Hernadi je dio slučaja Sanader koji traje sada već jubilarnu desetu godinu. Poznati smo po višegodišnjim megaprocesima. Koliko procjenjujete da će trajati slučaj Todorić, Anto Nobilo je procjenio da će trajati 20 godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neću procjenjivati. To je kladionica. A ne znamo hoće li slučaja uopće biti jer ne znamo hoće li biti podignuta optužnica. Možda je neće ni biti. Kada bi govorio o duljini trajanja, onda bih prejudicirao odluku DORH-a.

Ta sporost pravosuđa iritira i tužiteljstvo. Gospođa Marušić je danas kazala da traži promjenu ZKP-a. I vi ste u Direktu prije nekoliko mjeseci govorili da ga treba mijenjati ZKP da bi se ubrzao postupak. Svi su složni da treba ubrzati procese i mijenjati ZKP, tko koči te promjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogroman dio stručne javnosti želi to. Do zadnjeg retka potpisujem ovo što je rekla gospođa Marušić. Mi smo za to da se donese potpuno novi ZKP. Znamo tko donosi zakone u Hrvatskoj. Sabor donosi zakone na prijedlog Vlade. 

Znači, problem je u Vladi, odnosno ministru pravosuđa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam vam rekao koja je procedura...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo