godina na izmaku / Socijalna politika u 2016.: rasprava o Obiteljskom zakonu i odustajanje od 1000 eura za novorođenčad

Image

Teze za novi Obiteljski zakon radne skupine Ministarstva socijalne politike i mladih već su od prvog dana stavljanja u javnu raspravu izazvale kritike dijela stručne javnosti

31.12.2016.
9:22
VOYO logo

Žustra rasprava o novom Obiteljskom zakonu te odustajanje od 1000 eura naknade za novorođenčad obilježile su socijalnu politiku u godini na izmaku.

Nakon što je Ustavni sud zaprimio desetak zahtjeva za ocjenu ustavnosti sadašnjeg Obiteljskog zakona i zatražio očitovanje, tadašnja ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić je okupila niz stručnjaka koji su analizirali postojeći zakon i zaključili da je nekvalitetan, nečitak, tehnički konfuzan, nedorečen i nepregledan, te da ga nije moguće popravljati izmjenama i dopunama, već treba pokrenuti postupak izrade novog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teze za novi Obiteljski zakon radne skupine Ministarstva socijalne politike i mladih već su od prvog dana stavljanja u javnu raspravu izazvale kritike dijela stručne javnosti koja tvrdi da daju prednost koncepciji spašavanja braka prije nego li zaštiti prava i interesa djece.

Po tvrdnjama nekih medija prema novom zakonu izvanbračni drugovi ne bi mogli posvajati djecu te bi se ukinula izjednačenost bračne i izvanbračne zajednice, no radna skupina koja je radila na tom zakonu, to je opovrgnula, istaknuvši da se se njihov status ni na jedan način neće dirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predbračno savjetovanje novosti u prijedlogu novog zakona su vraćanje načela zajedničke roditeljske skrbi, poboljšanje položaja osoba pod skrbništvom i uvođenje registra bračnih ugovora.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić najavila je 1000 eura za svako rođeno dijete, no u srpnju, ubrzo nakon pada vlade Tihomira Oreškovića potvrdila je da se od toga odustalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisani su i uručeni ugovori u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Prvotno određena ukupna vrijednost bila je oko 34 milijuna kuna, a odlukom Ministarstva socijalne politike i mladih o povećanju dostupnih financijskih sredstava uvećana je na vrijednost oko 86 milijuna kuna uz nacionalno sufinanciranje od 15 posto od ukupnog iznosa. Od ukupno zaprimljenih 17 projektnih prijedloga ugovoreno je 13 projekata usmjerenih ublažavanju najtežih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama kroz hranu, osnovnu materijalnu pomoć kao što su školski pribor i oprema za djecu, higijenski proizvodi, kuhinjska oprema, oprema za novorođenčad i ostale potrepštine za osobe ili obitelji koje žive u siromaštvu.

S predstavnicima županija potpisani su ugovori za osiguravanje školske prehrane za 23.000 djece koja su u riziku od siromaštva. Ukupna vrijednost 22 ugovorena projekta za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva iznosi 13,6 milijuna kuna, koja su prvi put osigurana iz FEAD-a, uz nacionalno sufinanciranje u iznosu od 15 posto. Sredstvima iz FEAD-a obuhvaćeno 12 županija s koeficijentom razvijenosti do 75 posto, dok su za preostalih devet županija sredstva osigurana u okviru Zaklade “Hrvatska za djecu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo socijalne politike i mladih je u srpnju izradilo „Protokol o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske“ kako bi osiguralo ujednačeno i žurno postupanje svih nadležnih tijela uključenih u postupak međudržavnog posvojenja djeteta iz Republike Hrvatske. Protokolom su definirani pojedini postupci te rokovi u kojima nadležna tijela navedene postupke provode tijekom postupka međudržavnog posvojenja djeteta iz Hrvatske u drugu državu ugovornicu Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem

Ministarstvo je izradilo i Plan razvoja udomiteljstva za djecu za razdoblje 2016. – 2017. s ciljem da se za što više djece bez adekvatne roditeljske skrbi osigura život u obiteljskom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juretić je na čelu ministarstva nakon prijevremenih izbora u rujnu naslijedila Nada Murganić te ono mijenja naziv u Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Murganić  je  dodijelila je prijelazne ugovore predstavnicima 49 udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, a ukupna vrijednost tih ugovora je oko osam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijelazne ugovore potpisalo je s udrugama kojima uskoro završava ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a pokrivaju razdoblje od 29. listopada, odnosno od datuma važenja produžetka ugovora pa do dana sklapanja novog ugovora iz budućeg programa dodjele bespovratnih sredstava "Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom", a zaključno s 28. veljače 2017.

Problem s financiranjem osobnih asistenata osoba s invaliditetom nastao je jer 28. listopada završavao jednogodišnji projekt, kojim je lani osigurano preko 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za usluge osobnog asistenta za preko 500 osoba s invaliditetom, a novi natječaj još nije raspisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo