Hrvatski apsurdi / Državi sva djeca nisu ista? Socijalno ugroženima 300 kn doplatka, a udomiteljima opskrbnina do 2100 kn

Image
Foto: shutterstock

Maksimalan iznos socijalne pomoći za četveročlanu obitelj ne prelazi hrvatski minimalac

30.6.2019.
16:00
shutterstock
VOYO logo

Ako ste samohrani roditelj, nezaposlen, s jednim djetetom, država će za vas dvoje izdvojiti 1120 kuna socijalne pomoći mjesečno. Za vaše dijete do 18. godine života imate pravo i na dječji doplatak koji iznosi 300 kuna. Što znači da se morate snaći i preživjeti s 1420 kuna mjesečno, a to je iznos koji je niži od linije ekstremnog siromaštva (1500) kuna.

Ovu svotu odredio je Zakon o socijalnoj skrbi. Naime, socijalna pomoć - koja je 2014. preimenovana u zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN) - za svaku se obitelj računa s obzirom na broj članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi odrasli član prima 800 kuna, drugi odrasli član 480 kuna (60 posto od 800 kuna) te svako dijete 320 kuna", govori socijalna radnica Katarina Betević-Dadić.

Male naknade

No, bez obzira na broj djece, kućanstvo, sukladno aktualnom zakonu ne može primati više od minimalne bruto plaće, koja trenutno iznosi 3439,80 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se iznos socijalne pomoći nije mijenjao već pet godina, mijenjali su se troškovi života Hrvata. Prosječnom stanovniku Lijepe naše mjesečno je potrebno minimalno 4300 kuna, a troškovi života četveročlane obitelji penju se i na vrtoglavih 15.000 kuna u većim hrvatskim gradovima.

Dijete kod udomitelja očito više vrijedi nego ono u biološkoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da država potiče siromaštvo samo je jedan od paradoksa. Drugi alarmantni podatak je taj da hrvatska Vlada podržava udomiteljstvo više nego ostanak djece u vlastitim obiteljima. Ne kažemo da naknade za udomitelje trebaju biti manje, no velika razlika u iznosima nameće par pitanja.

Dijete je "skuplje" kod udomitelja

Jer, kako smo i naveli, četveročlana obitelj u Hrvatskoj kao socijalno ugrožena skupina na mjesečnoj razini ne može od države dobiti više od 3439,80 kuna, a po djetetu ne može steći pravo na više od 300 kuna dječjeg doplatka. No, ako postanete udomitelj, za samo jedno dijete, ukoliko boluje od HIV-a, dobivat ćete i više od 6 000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Poslali smo upite nadležnim ministarstvima, no konkretne odgovore o tome zbog čega se iznosi u tolikoj mjeri razlikuju, nismo dobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svrhu pružanja socijalne usluge smještaja udomiteljske obitelji ostvaruju pravo na opskrbninu za potrebe korisnika koja je novčana naknada namijenjena podmirivanju troškova života korisnika te ista prosječno iznosi od 1.800 do 2.100 kuna mjesečno, ovisno o specifičnim potrebama korisnika, a samo iznimno za djecu oboljelu od HIV-a iznosi 6.250,00 kuna", stoji u odogovoru koje smo dobili od Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih.

Prema Zakonu o udomiteljstvu, znači, troškovi života jednog djeteta iznose oko 2.000 kuna. Pitamo se onda kako preživljava četveročlana obitelj sa nezaposlenim roditeljima koja na raspolaganju, sa svim socijalnim naknadama i dječjim doplatkom ima hrvatski minimalac što neto iznosi oko 3.000 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da je državi u interesu uzimati djecu biološkim roditeljima, uzdržavati ih u dječjim domovima, i potom ih davati u udomiteljske obitelji gdje će za njih mjesečno izdvajati više nego što izdvaja za socijalno ugroženu četveročlanu obitelj? Ako je suditi po iznosima koje država izdvaja.

Udomiteljstvo se u Republici Hrvatskoj provodi u skladu s temeljnim načelima socijalne skrbi, načelom najboljeg interesa korisnika, ravnopravnosti u obiteljskom okruženju, održivosti socijalnih veza, uključenosti korisnika i zabrane diskriminacije, stoji u općim odredbama ovog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najbolji interes djeteta, zaključila je naša država, barem po iznosima koji za njih izdvaja, jest da ipak budu u udomiteljskim obiteljima jer tamo za njih, barem za sada imaju više novca. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo