ANALIZA IVANA VRDOLJAKA / Sovjeti su ih proizvodili '70-ih i '80-ih, većina ih je umirovljena: Donosimo sve detalje o izviđačkom dronu TU-141

Domet mu je 1000 kilometara, a najveća visina leta 6 kilometara – dok je u Hrvatskoj letio na visini nešto iznad kilometra

11.3.2022.
19:55
VOYO logo

Sinoć se u Zagrebu na Jarunu srušila se bespilotna letjelica. Tupoljev TU-141 Striž bio je izviđački dron u službi sovjetske Crvene armije, a sinoć je neopažen prošao teritorij dviju članica NATO-a, Rumunjske i Mađarske, i srušio se u trećoj - Hrvatskoj.

A o kakvoj je točno letjelici riječ i koliko se ovakvih dronova još koristi? Točan broj ne znamo, a dosad se mislilo da ih je većina odavno u muzejima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tupoljev T-141 je bespilotna izviđačka letjelica iz sovjetskog doba. Nadimak Striž u prijevodu znači čiopa – a to je ptica slična lastavici.

Prototip je predstavljen još davne 1974. – iako ga je tadašnji Sovjetski savez, odnosno Crvena armija u u redovnu upotrebu uvela 1979., i koristila sve do 1989. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tih 10 godina, koliko je poznato, proizvedena su 142 primjerka ovog drona.

Image
TVRDI IZVOR /

Ruska agencija objavila da su se srušile dvije bespilotne letjelice: 'Jedna je pala na Krimu, druga u Zagrebu'

Image
TVRDI IZVOR /

Ruska agencija objavila da su se srušile dvije bespilotne letjelice: 'Jedna je pala na Krimu, druga u Zagrebu'

Većina ih je odavno umirovljena u vojnim muzejima – ali neki poput ovog zagrebačkog, navodno se koriste još od početka rusko-ukrajinskog sukoba 2014. Ovaj model oružje nikad nije imao – služio je za snimanje zračnih fotografija i bilježenje ili presretanje signale radara. Kao što vidimo, Striž se lansira s prikolice, a slijeće pomoću padobrana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako pod dron danas podrazumijevamo manje letjelice – Tu 141 je prilično glomazan – dugačak više od 14 metara, s rasponom krila od gotovo 4 metra, i težinom većom od 6 tona. Snažni turbomlazni motor omogućuje mu brzinu od 1100 kilometara na sat – ovaj zagrebački letio je oko 700. 

Domet mu je 1000 kilometara, a najveća visina leta 6 kilometara – dok je u Hrvatskoj letio na visini nešto iznad kilometra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je pravo čudo da pri padu nikog nije ozlijedio – ovaj dron u Zagrebu je stvorio krater promjera 3 metra, i dubine metar i pol. Krhotine su bile razasute u perimetru od najmanje 100 metara, a 200-tinjak metara dalje pronađena su dva padobrana.

Osim ovih u Zagrebu - krhotine drugog identičnog primjerka ove hladnoratovske tehnologije prije nekoliko dana pronađene su i u Ukrajini. No ondje se nije sam srušio - nego je oboren. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo