još malo... / Špaline, ljeto i knjige. Zastupnici idu na godišnji, a odmarat će uz Nesboa, Peppu Pig, bez kodeksa odijevanja

Saborski zastupnici broje sitno do godišnjeg pa žure obaviti čim više toga: oporba je pokrenula opoziv ministra vanjskih poslova, izglasan je ulazak Finske i Švedske u NATO… Ali pustimo mi te nevažne stvari

14.7.2022.
23:18
VOYO logo

Nas je zanimalo samo bitno - afera špaline, iliti smije li se u sabor u majici bez rukava, tko je seksist a tko nije, tko će kamo na odmor, je li im neugodno što će se odmarati tako dugo…

Dva mjeseca nećemo čuti njihove replike i povrede poslovnika. Dva mjeseca nećemo vidjeti Jandrokovića, Bulja, Peđu Grbina i Mariju Selak Raspudić. Oni svi idu na godišnji. A jesu li ga zaslužili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da ima onih koji ne rade ni kada Sabor zasjeda ništa. Jesu li onda oni zaslužili ići na godišnji? Pa naravno da nisu. I treba razmisliti o tome trebali li ukinuti saborsku stanku", govori Nikola Grmoja.

"Zaista ima saborskih zastupnika za koje se i ja iznenadim kad ih vidim. Neki se prigodno samo pokažu u Saboru. Ja sam ovaj tjedan svaki dan bila u Saboru od jutra do kasno uvečer", prepričava Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Nino Raspudić kazuje: "Nekome je stanka čitavu godinu, to vam govori i statistika. Meni je ova stanka specifična, čekamo prinovu, neću mrdat iz Zagreba..."

Image
dugo toplo ljeto /

Prosječan radnik ima tridesetak dana godišnjeg, a oni okruglih sto: 'Mene je sramota koliko godišnjeg imamo'

Image
dugo toplo ljeto /

Prosječan radnik ima tridesetak dana godišnjeg, a oni okruglih sto: 'Mene je sramota koliko godišnjeg imamo'

Statistika kaže da se samo tri puta za riječ javio zastupnik Hrvatske Demokršćanske stranke - Goran Dodig. Najaktivniji je bio Miro Bulj. Za riječ se javljao čak 1330 puta. Umorni saborski zastupnici neće samo odmarati. Radit će, obilaziti gradove, neki će ići na obljetnicu Oluje i na Sinjsku Alku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću u svoj Trogir odakle su moji", kaže Katarina Peović. Dodaje da je profesorica na fakultetu, pa će na odmoru čitati neku znanstvenu literaturu. A osim znanstvene literature, čeka je i Netflix. "Gledat ću Stranger Things s kćerkom, iznova", kaže.

Za razliku od nje, Nino Raspudić ima drugačiji ukus. "Ako me zapadne neka Peppa Pig i Štrumfovi, onda da", kaže. Ovo ljeto profesor talijanske književnosti čitat će samo stručnu literaturu - dječje slikovnice. Mrak Taritaš nada se jedrenju, a Sabina Glasovac tišini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnje dvije, tri godine otkrila sam zelenilo. Bavim se s njim, jako sam zadovoljna kada nešto sama zasadim i kad mi uspije nešto, jako se veselim", kaže Mrak Taritaš. Kaže da je zasadila hibiskus. "Čak sam pelcala pa zasadila i super je. Ne smijem ga ukleti", šali se.

Mahalo se u Saboru s vrećicom lažnog kokaina, Krešo Beljak ostao je i bez stolca, a ove godine saznali smo i da Hrvatska ima milijardu zaposlenih. Najaktualnija tema je ipak - afera špaline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smetaju mi špaline. Smatram da se ljeti treba odijevati prikladno godišnjem dobu. Međutim svaka institucija mora imati kodeks odijevanja", objašnjava Hrvoje Zekanović.

"Moram reći da ja nemam majicu na bretele, da nije Zekanović to spomenuo ne bi znala", kaže na to Sandra Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Zekanovića je zavirila u ormar i shvatila da za ljeto nema majica "s bretelama" - i da ih za ljeto hitno mora nabaviti. "Smeta me kada nas se proziva zbog izgleda kada to nema veze s našim poslom", dodaje.

Zasmetalo je Zekanoviću kako se odijevaju pojedini zastupnici. SDP-ova zastupnica kaže: važnije je u Sabor doći s mozgom i kralježnicom nego u dugim rukavima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjih sedam dana imamo prilike čuti za kolegice da su masne i debele, da su nakaze, da nisu njihov tip. Jučer da ne znaju za njih jesu li muškarci ili žene. To je nešto što nije primjereno. Ovdje se radi o seksizmima koje treba sankcionirati", govori Sabina Glasovac.

Grmoja smatra da za Sabor nisu primjerene - starke. "Nisam modni fašist, ali nisam tu ni preslobodan", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja imam svoje crvene starke koje volim i nosim, nisam ih još obukla u Sabor, ali tenisice apsolutno!", s njim se ne slaže Mrak Taritaš.

Špaline, roditeljski za tate, euro, opozivi - svega je bilo u saboru, a možda bi tema trebala biti i štednja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ćemo inzistirati da muškarci nose odijela kravate, duge košulje, onda ćemo i dalje frljiti klimu na 19 stupnjeva. Sad recite što je bolje - robovati formama ili da se svi zajedno borimo protiv energetske krize", pita se Sandra Benčić.

"Hoćete smanjit klimu u Sabornici? Pa ja iskreno razmišljam da pisano tražim da se definira koja je temperatura. Neće se ništa promijenit ako malo smanjimo, a malo smo uštedjeli", kazuje Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapulici, Benčić, Grmoji, Raspudićima, ma svima njima - vidimo se najesen.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo