Heroj Trnja / Spasio kvart od poplave pa proveo dan na policiji: 'Razočaran sam i ljut. Htjeli su me ostaviti cijelu noć'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Facebook

Kako pomoć od službi nije stizala, stanovnici Trnja stvar su uzeli u svoje ruke

26.7.2020.
11:55
Zeljko Lukunic/PIXSELL, Facebook
VOYO logo

Tihomir Blagus, 53-godišnji stanovnik Trnja, jučerašnji je dan proveo u policiji jer je s kolegom Domagojem provalio u objekt Hrvatskih voda te su ručno podigli branu da voda koja je plavila kvart i njihove kuće oteče u Savu, piše 24 sata.

"Razočaran sam i ljut. Eto kako se osjećam", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci su stvar uzeli u svoje ruke zato što im nitko nije došao pomoći, iako je voda punila kvart. Zatim je policija došla istražiti tko je ušau u kućicu Hrvatskih voda. Blagus je oveden u postaju nakon što se posvađao sa policajcima koji mu nisu dali da mobitelom snima situaciju.

"Ostavili bi me cijelu noć tamo, ali su sinoć samo došli i rekli da je pritisak javnosti prevelik i zato su me pustili da idem kući. Ali kazna me još čeka i morat ću na sud", rekao je Blagus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dramatična noć u trnju /

Spasili kvart od poplave pa zaradili prijavu za narušavanje javnog reda i mira: 'Voda se povukla za 10 minuta'

Image
dramatična noć u trnju /

Spasili kvart od poplave pa zaradili prijavu za narušavanje javnog reda i mira: 'Voda se povukla za 10 minuta'

Do svega je došlo jer brana kojom se regulira otjecanje odvodnog kanala Kunišćak u Savu bila zatvorena.

"Ja sam već bio zaspao kada me je mama od 80 godina probudila i rekla da nam voda ulazi u kuću. Mislio sam da je neka sitnica, onako bunovan sam otvorio vrata i propao u vodu u dvorištu. Nadirala je nevjerojatnom brzinom. Uskoro je ušla u kuću i mi to nismo mogli spriječiti, trčao sam isključiti frižider i perilicu rublja. Susjedi su izletjeli na dvorišta, kiša lije, svi smo u panici jer nam voda dolazi. Zovemo bjesomučno sve brojeve, od vodoopskrbe, vatrogasaca, Hrvatskih voda. Nitko nam se ne javlja", izjavio je Blagus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starija susjeda uputila ih je na branu jer je rekla da su to radili i prije sedam godina.

"Trčimo do tog objekta, tamo nema nikoga. Susjed Domagoj je uzeo sjekiru, prvo smo razbili mali prozor i pokušali ući, ali nije išlo. Voda nadire svuda oko nas, ulica je već poplavljena, iz kanalizacijskih otvora šikljaju gejziri. Uspjeli smo provaliti vrata, a unutra sve pod vodom. Vidim neke žice, ne znamo možemo li ući. Bio sam čak i bedast pa nožnim palcom isprobao ima li struje. Jasno mi je sad da je to glupost, ali tada smo bili izvan sebe. Unutra sve smrdi, ali ulazimo u tu vodu. Gumbi kojim bi se trebalo podići brana ne rade. Pa vrtim staro, zahrđalo kolo. Ne ide. Već sam se i umorio ali upiremo. Ruka mi je skliznula pa sam razbio i nos na ventil. Ali uspijevamo. Nakon 10 minuta što smo otvorili, voda se iz cijelog kvarta povlači", kazao je Blagus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih voda tvrde kako otvaranje brane nije pomoglo, ali je Blagus uvjeren da bi šteta bila ogromna da nisu uspjeli. Poslao je i apel Hrvatskim vodama.

"Kojom brzinom je sve nadiralo, uskoro bi mi voda bila do plafona. Razlilo bi se i dalje po kvartu. Neka dođu i vide sljedeći put. Apeliramo još jednom da automatiziraju branu i da napokon rade svoj posao", rekao je Blagus za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo