STRAŠNO ISKUSTVO / Kako je biti gay u Splitu: 'Napadan sam 20 puta, tukli su me, a policiju nije briga'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Prvi napad nije ozbiljno shvatio, misleći da je to izoliran slučaj i da se više neće dogoditi. No, s vremenom napadi su se počeli događati jako često. Napadali su ga tjedno, mjesečno.

17.5.2017.
13:41
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Ante Beus, knjigovođa je i LGBT aktivist iz Splita tužio je Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Prema tužbi, Beusu su povrijeđena ljudska prava zajamčena Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, piše Slobodna Dalmacija

Beus je u svom gradu napadnut više od dvadeset puta, a počelo je 2013. godine, kad je vodio splitski pride. Trajalo je skoro dvije godine. Vrijeđali su ga, trčali za njim, gađali ga, udarali, a samo je jednom jedan napadač osuđen, i to krajnje blago - odmjeren mu je rad za opće dobro i morao se ispričati Beusu. Što nije uradio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put je bilo 2013. godine nakon pridea. Mene i još jednu sudionicu prepoznala je skupina od petnaestak ljudi. Počeli su trčati za nama, loviti nas u kvartu, vikati 'pederi, ubit ćemo vas' i slično. A kako poznajem kvart, uspjeli smo nekako pobjeći u moju zgradu. Nismo htjeli paliti svjetlo na stubištu da ne vide gdje živim, tada to nisu znali", priča Beus, koji je nakon toga zvao policiju koji ispočetka nisu htjeli doći.

Tek nakon što su nazvali aktivistkinju Sanju Juras pa je ona telefonirala policiji i policajci su se pojavili tek nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi napad nije ozbiljno shvatio, misleći da je to izoliran slučaj i da se više neće dogoditi. No, s vremenom napadi su se počeli događati jako često. Napadali su ga tjedno, mjesečno.

"Prijavio sam sigurno dvadesetak napada, policija se svaki put odazvala, samo što ne znam koliko je to bilo ozbiljno. Samo je jednom policija bila uspješna, ali samo jedan od trojice napadač je osuđen. Treći je osuđen na Prekršajnom sudu na rad za opće dobro i morao mi se ispričati, što nikad nije uradio", prisjeća se Beus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica ostalih napadača nisu osuđena. Državno odvjetništvo uvažilo je alibi jednog napadača koji je tvrdio da je u vrijeme napada bio na pričesti, a crkva je udaljena dvije-tri minute hoda od mjesta napada. Drugog su uhvatili, ali taj nije imao nikakve veze s napadom pa je oslobođen.

"Nije mi motiv odšteta, nego ne bih htio da se to događa ikome, želim da policija napokon počne raditi neke stvari. Znam da nisam jedina osoba koja je žrtva sličnih napada, mislim da se iz grada treba maknuti atmosfera straha i da trebamo živjeti u društvu u kojem će svi biti prihvaćeni. I, naravno, posebno me smeta nekorektan odnos policije", poručio je Beusu razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske između ostalog su poručili: "...policijski službenici prilikom postupanja po zaprimljenim prijavama poštivali su pozitivne pravne propise i poduzeli potrebne radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja. Obavljenom analizom utvrđeno je da su prilikom postupanja počinjeni određeni taktički propusti koji ni u kojem slučaju ne dovode u pitanje zakonitost postupanja. Temeljem analize postupanja u navedenim slučajevima provedena je ciljana edukacija djelatnika radi unaprjeđenja kvalitete rada".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo