ne polazi im za rukom / Split je najgori od velikih gradova po razdvajanju otpada! Stoji na dnu ljestvice, pokušali smo doznati zašto je tome tako

Odvajanje otpada ne polazi Splićanima za rukom. Razlozi su brojni

13.10.2021.
8:00
VOYO logo

Split je najgori od velikih gradova po razdvajanju otpada. Stoji na dnu ljestvice Ministarstva gospodarstva. Imali su tek mizernih 5, 8 posto recikliranog otpada u prošloj godini. Zašto je tako?

Odvajanje otpada ne polazi Splićanima za rukom. Razlozi su brojni, od toga da nema zelenih otoka, neki su neupućeni, a drugi jednostavno ne žele…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trudim se , ali ne znam, koliko to sad... Mnogi to ne rade nažalost. Meni je žao, ali kultura je slaba."

"I Kaštela su bolja nego Split, oni već sve odvajaju - imaju kante i za miješani, papir I staklo, a u Splitu tko zna kad će to biti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ni ja ne razvrstavam otpad jer nemam mogućnost. Nemate kontejnere? Ne, nemam."

Iz Čistoće se hvale da su za prvih 9 mjeseci brojke bolje

Dok se u Rijeci prošle godine razvrstalo više od 14 posto otpada, u Splitu je taj postotak bio 5, 8. Iz udruge za održivi razvoj smatraju da je osim edukacije građana, ključan razvoj potrebne infrastrukture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Splitu trebaju velika ulaganja. Treba izgraditi veliku sortirnicu, balinirnicu vlastitu kompostanu. Split treba preuzeti odgvorost za gospodarenje otpadom na svoj loklanoj razini kako bi građane potakao da aktivno sudjeluju u tom procesu", kaže Marin Spetič iz Udruge Sunce.

Iz Čistoće tvrde da se Split zbog neobičnog izračuna našao na začelju, jer se za grad računaju samo spremnici u koje građani odlažu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz to postoji veliki broj gospodraskih subjekata koji prikupljaju staklo, plastiku, papir.. oni u taj izračun ne ulaze, ali ni objekti kao hoteli I trgovački lanci to se smatra gospodarskim otpadom. A sve te količine otpada se pribrajaju županiji. Što je jako nelogično", kaže direktor Čistoće Split Lukša Regjo.

Iz Čistoće se hvale da su za prvih 9 mjeseci ove godine brojke ipak bolje i sad je Split već na 8 posto… Možda ne zvuči puno, ali riječ je od 2 tisuće tona odvojeno prikupljenog otpada samo iz kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo