Najozbiljnije u Jasenovcu / Stanje s poplavama se smiruje, ali traži se trajno rješenje: 'U izradi su određeni projekti...'

Činjenica je da se stanje smiruje i da mještani mogu odahnuti

16.5.2019.
19:05
VOYO logo

Najozbiljnije stanje s poplavama je trenutno na području Jasenovca gdje će se i iduća 24 sata budno paziti na vodostaj Save. Na nekim se mjestima i dalje učvršćuju nasipi kao na primjer uz selo Ušticu. Ondje se postavljaju vreće s pijeskom kako bi se nasip ojačao za slučaj porasta vodostaja.

"Dužinom cijelog nasipa ćemo sad stavljati vreće, bili smo stavili sad na kritična mjesta i sad ćemo spajati cijeli dio nasipa", kazao je Stipe Ivičić iz Vodoprivrede Novska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će to proći, obično svake godine dignu nas iz sela, svake godine smo mi tu znali radit, trpat te vreće i lomit kičmu, što bi se reklo. Ove godine nismo, to daje nekakav optimizam da će to sve normalno proći", rekao pak je Nikola Vidaković iz Uštice.

Povlači se voda u Jasenovcu

"Mislim da bi trebalo kad je voda mala ove nasipe pogledat jer tu kod željezničkog mosta struja udara u našu obalu i onda potkopava stalno. Mi smo imali jedne godine slijeganje nasipa", kazao je Milan Krajinović iz Uštice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, povlači li se voda u Jasenovcu?

Čini se da se voda pomalo povlači. I dalje su na snazi izvanredne mjere, ali prema posljednjim informacijama koje imamo, prema mjerenju u 18 sati, Sava je još za centimetar niža nego što je bila. Danas je cijeli dan stagnirala, znači 828 centimetara. To je odlična vijest za cijelo područje. Na nasipu je postavljena barijera, postavljene su vreće s pijeskom, kako bi se dodatno osigurao nasip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL-a Danas bila je načelnica općine Jasenovac Marija Mačković koja je prokomentirala stanje u Mlaki.

Stanovnici imaju pitku vodu

"Vratila sam se u 16 sati iz naselja Mlaka. 300 metara županijske ceste koja je preplavljena, prešla sam u čamcu, nastavila sam dalje kopnenim dijelom. Bila sam sa stanovnicima, sve je trenutno u najboljem redu. Nitko od stanovnika ne treba ništa, imaju pitku vodu jer smo tamo provukli 18 kilometara vodovoda, tako da domaćinstva imaju pitku vodu, a za sve ostalo ako bude potrebe, oni će se javiti", kazala je Mačković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je dio često odsječen, pa prema tome ova situacija nije baš neobična. Načelnica je istaknula kako su stanovnici navikli na taj dio.

"Moram reći da su me čak grdili zašto sam se izložila dolazeći, ali to je moja ljudska obveza i oni to znaju. Upravo smo razgovarali na stožeru vezano uz taj dio da se pronađe rješenje, da se tih 600 metara te županijske prometnice podigne na određenu razinu, da se stave propusti kako bi ta voda mogla prolaziti, da kod ovakvih vodostaja ne budu odsječeni", istaknula je Mačković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na stanje u ostatku općine

Image

Vodostaji padaju, ali mnoga područja su još uvijek poplavljena

Image

Vodostaji padaju, ali mnoga područja su još uvijek poplavljena

"Na području općine Jasenovac ima 125 kilometara obrane, što objekata, što zemljanih nasipa, što objekata koji su građeni od kamena što u principu nije mala dionica obrane. Moram reći da je stanje najnormalnije iako su izvanredne mjere obrane od poplave, sve funkcionira zahvaljujući svim službama koje su se aktivirale na vrijeme. Obrane od poplave su funkcionirale jako dobro", rekla je Mačković.

Dodala je i da će se naći trajnije rješenje te da su u izradi određeni projekti koji su svaki u određenoj fazi gotovosti i koji bi trebali biti spremni za realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da se stanje smiruje i da mještani mogu odahnuti.  

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo