a rakete čekaju uništenje... / Šteta nevremena u Bedekovčini procjenjuje se na oko 10 milijuna kuna: 'Rakete će uništiti, mogle su pomoći'

'Sada ćemo izdvojiti nekih 50 000 eura da ih uništimo', rekao je predsjednik udruge raketara protugradne obrane

15.6.2022.
20:30
VOYO logo

Poznanovec u općini Bedekovčina najgore je prošao. Kukuruz koji je pogodila tuča nema spasa, izgleda kao da ga je netko pokosio.

"Šteta je 90 posto toga od 36 hektara koje ukupno radimo. To je ogromna šteta i tome više spasa nema i da od toga svega ne bude ništa", kazao je Dalibor Rukljač, vlasnik obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ratara loše su prošli i voćari. Ovaj proizvođač aronije štetu od ove tuče imat će i nagodinu.

"Evo, ovo je višegodišnji nasad, šteta će se sigurno prenijeti na sljedeću godinu. Ove godine neće biti ploda, a pitanje je kako će biti s rodnim pupovima i granama za iduću godinu", kazao je vlasnik OPG-a, Nedeljko Trgovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo se i s popisivanjem štete. Spasa nije bilo ni vinogradima. Najviše štete nastalo je na oranicama. Samo na kukuruzu - gotovo 4 milijuna kuna štete.

"Rubni dijelovi su u katastrofalnom stanju. Već je na samim rubovima 60 posto štete i sad je projekcija da idemo u unutrašnjost gdje je već šteta na nekih 200 metara stopostotna", rekao je Jura Glumpak, predsjednik komisije za štete u Bedekovčini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od županije će tražiti proglašenje elementarne nepogode.

"Poprilici došli smo do svote blizu 10 milijuna kuna na poljoprivrednim površinama, a gdje je još naša infrastruktura, ceste, odvodni kanali, a gdje su još štete na privatnim objektima i gospodarskim zgradama", kazao je načelnik općine Bedekovčina, SDP-ov Darko Ban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
opet velike štete /

FOTO Nevrijeme s tučom poharalo tri županije: Nanosi leda bili su visoki i 20 cm! Poplavljene kuće, podvožnjaci

Image
opet velike štete /

FOTO Nevrijeme s tučom poharalo tri županije: Nanosi leda bili su visoki i 20 cm! Poplavljene kuće, podvožnjaci

I nakon ove tuče potegnulo se pitanje protugradne obrane. Ako se pita predsjednika udruge raketara, šteta se mogla izbjeći.

"Kako ne, kako se ne bi moglo. Na vrijeme sam upozoravao i dogodilo se. Nažalost, sutra očekujte reprizu. Dal' će to biti Poznanovec, neko drugo mjesto, ali i sutra će po mome biti dosta grdo", rekao je Josip Salatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se od tuče - tvrdi Salatko - brani samo smanjenim brojem generatora. U njima se koriste otopine, a rok im je prošao još 2017. Rakete koje bi možda mogle pomoći čekaju na uništenje u skladištu u Varaždinu.

"Rakete nisu sir ili salama da se pokvare. One su ispravne kao i municija u vojsci. Međutim zjape gore, 2600 komada. Računajte samo koliko je ljudi odvojilo sredstava da ih kupimo, a sada ćemo izdvojiti nekih 50 000 eura da ih uništimo", kaže Salatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DHMZ-a tvrde - rakete nisu učinkovite, ali i imaju svoj rok trajanja - pet godina. Postojeća količina nije dovoljna za obranu od tuče - a nove se nisu ni kupile. Ministarstvo poljoprivrede, kažu meteorolozi, nije izdvojilo dovoljno novca i oslonili su se na generatore.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo