Tolušić za RTL Danas / 'Šteta u Slavoniji se broji u desecima milijuna kuna, dio troškova bi trebala snositi Vlada i ministarstva'

Image
Foto: RTL

Slavonija je u nevjerici. Prvo je tuča uništila usjeve a onda je nevrijeme, kakvo se ne pamti, poharalo Osijek. Šteta je vidljiva na svakom koraku, a ministar Tolušić je za RTL Danas progovorio o njenim razmjerima

28.6.2016.
18:39
RTL
VOYO logo

Snažno grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakom kišom i olujnim vjetrom, u ponedjeljak je oko 17 sati poharalo osječko područje.

Image
u četvrtak ponovno toplinski val /

Nevrijeme u Hrvatskoj i susjednim državama: u Slavoniji uništeni usjevi, Sarajevo pod vodom

Image
u četvrtak ponovno toplinski val /

Nevrijeme u Hrvatskoj i susjednim državama: u Slavoniji uništeni usjevi, Sarajevo pod vodom

Vatrogasci su imali više od stotinu intervencija te u nekoliko navrata izvlačili ljude iz automobila koje je blokirala nabujala voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujni vjetar odnio je i oštetio krovove na Kliničkom bolničkom centru.

Ministri su završili obilazak Osijeka i osječke bolnice te procijenili štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova šteta je samo razotkrila realnost ove ustanove koja se nalazi u derutnom stanju. I to je ono što mi moramo priznati i što se vidi. Nije samo problem samo ovoga lima. Je i to je problem, ali prokišnjavalo je i bez toga lima, prokišnjavalo je okolo. Sve su te zgrade u jednom zastarjelom stanju. Razgovarali smo o načinima što se može napraviti. Puno će trebati vremena, ali dajte napokon da se nešto napravi", rekao je ministar zdravlja Dario Nakić.

U RTL-u Danas gostovao je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li osobno iznenađeni razmjerima štete?

Očekivao sam veliku štetu, ali ovo je puno više od onoga što smo očekivali. Šteta se mjeri u desecima milijuna kuna. Nekoliko zgrada je bilo praktički u potpunosti poplavljeno, od zadnjih katova, sve do podruma. Otišlo je puno instalacija, stolarija curi na sve strane i ovo je definitivno ružna slika u KBC-u Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko država i kako može sad pomoći tim ljudma?

On,o što je dobro, jest da je cijela bolnica osigurana, tako da će dio troškova snositi osiguravajuće kuće, a tu je Vlada koja će, vjerujem, ovo platiti iz pričuve. Ako ne, onda Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo regionalnog razvoja. Ovo se mora sanirati jer pacijenti, ali i liječnici i sestre, moraju imati adekvatno mjesto za rad i zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjali ste se kao kandidat koji bi imao veliku podršku članstva za predsjednika HDZ-a. Kako vidite najavljene izmjene Statuta: kao dodatnu demokratizaciju stranke ili slabljenje pozicije budućeg predsjednika stranke? ​

Prije svega, kao dodatnu demokratizaciju svih procesa u stranci, ja moram napomenuti da se odnedavno u kompletnom sustavu HDZ-a svi čelnici biraju po ustavu jedan čovjek-jedan glas. Jačamo sva tijela stranke, uvodimo više ljudi u sustav odlučivanja i činimo sve da HDZ bude i dalje najdemokratskija politička stranka u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo