SYNAGIS / Stiže spas za palčiće: RTL doznaje da će neophodan lijek za njih biti dostupan idući tjedan

Prijeko potrebno cjepivo koje ih štiti od respiratornih bolesti, kako doznajemo, trebalo bi stići sljedećeg tjedna

2.2.2022.
19:25
VOYO logo

Bočica Synagisa je najtraženija bočica u Hrvatskoj. U Osijeku, Rijeci i Splitu je nema više uopće, a u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu još samo 13 ampula.

"Imamo preko 30 djece još za cijepiti. Ako oni imaju jako ugroženo dijete kojemu je potrebno onda možda nećete dati 4. dozu nekom djetetu gdje je već istek tog respiratornog virusa, nego ćete posuditi kolegi, to je tako jasno, mi svi surađujemo i jedni drugima posuđujemo", kazala je Snježana Gverić-Ahmetašević, pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC-a Sestre milosrdnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to vjerojatno neće biti potrebno jer dobra vijest stiže od dobavljača.

Image
Palac gore /

Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" uročio donaciju vrijednu skoro 177.000 kuna vukovarskoj bolnici

Image
Palac gore /

Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" uročio donaciju vrijednu skoro 177.000 kuna vukovarskoj bolnici

"Cjelokupni proces nabave do sada je išao preko HZJZ-a putem javne nabave. Oktal Pharma je postala ekskluzivni distributer lijeka u jesen 2021. godine i informaciju koju smo dobili jest da je količina koju je HZJZ preuzeo u lipnju prošle godine dostatna za ugovoreni period. U međuvremenu je došlo do povećane potražnje te su pojedine bolnice poslale narudžbe prema Oktal Pharmi s upitom o trenutnoj dostupnosti lijeka. Radimo na što hitnijoj isporuci lijeka i očekujemo da će sljedeći tjedan biti dostupno cca 250 doza. U očekivanju smo i skorog natječaja od strane HZJZ-a kojim bi se povećale količine za 2022. godinu čime bi se zadovoljila potreba tržišta za navedenim lijekom u ovoj godini", poručuju iz Oktal Pharme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa strepnjom ga očekuje i Matea Vuletić iz Splita. Ona je svoju Anu rodila 3 i pol mjeseca ranije sa samo 760 grama.

"Pri otpustu iz bolnice nakon 6 i po mjeseci doktorica nam je 3 puta podcrtala da moramo dobit Synagis kroz sezonu RSV virusa. Od listopada do travnja. Uredno smo dobili 4 doze. Zadnji put nam je rečeno 20.1. da se ne zna hoće li se osigurati. Mom djetetu je svaka i najmanja prehlada može biti pogubna, a kamoli taj RSV virus koji utječe na donje dišne puteve", govori Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo se inače naručuje jednom na godinu preko HZJZ-a. Od posljednje narudžbe proširile su se indikacije - počela su ga dobivati i druga imunokompromitirana djeca. Zalihe su se stoga potrošile, a dobavljač ih više nije imao. Sada kada ih hitno nabavljaju, HZJZ u nabavu - neće ići.

"Postupak nabave bi za Hrvatski zavod za javno zdravstvo trajao jedno vrijeme jer takva je procedura koja se ne može skratiti. Mogao bi tek doći u ožujku kada više ne bi bilo ni potrebno medicinski stručno davati", kazala je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer cijepi se samo u sezoni virusa, od studenog do ožujka. No bolnice nisu odustale, već su same naručile izravno od dobavljača. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo