UDAR NA DŽEPOVE / Stižu još veći računi? HEP podnosi zahtjev za nove cijene grijanja i tople vode

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Prošle su godine cijene plina porasle na europskom tržištu za 170 posto...

27.8.2022.
9:20
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatska elektroprivreda, odnosno HEP, podnijet će Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zahtjev za nove cijene tople vode i grijanja, kažu iz HEP-a za Jutarnji list.

"Tarifne stavke za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije utvrđuju se na temelju metodologija koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Stoga će visina promjene krajnjih cijena za kupce biti poznata tek nakon što HERA razmotri zahtjeve koje će podnijeti HEP, i donese odluke o novim tarifnim stavkama", rekli su iz HEP-a za Jutarnji list tako još uvijek ne otkrivajući kakve će to cijene biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No valja naglasiti da HEP-Toplinarstvo i druge tvrtke koje opskrbljuju kućanstva, industriju i druge potrošače - ne mogu poslovati rentabilno u uvjetima kada dolazi do rapidnog rasta cijene plina kako na svjetskom tako i na domaćem tržištu.

Image
MJERE ŠTEDNJE /

Tomašević: 'S HEP-om smo počeli razgovore da li bi se kasnije mogla paliti javna rasvjeta i ranije ugasiti'

Image
MJERE ŠTEDNJE /

Tomašević: 'S HEP-om smo počeli razgovore da li bi se kasnije mogla paliti javna rasvjeta i ranije ugasiti'

Naime, plin je gorivo s udjelom od preko 90 posto u proizvodnji toplinske energije, a ostalo ide na loživo ulje i obnovljive izvore energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napominjemo da je ove godine u više drugih gradova u Hrvatskoj u kojima ne posluje HEP-Toplinarstvo, zbog drastičnog povećanja ulaznih troškova poslovanja, već došlo do osjetnog poskupljenja toplinske energije", objašnjavaju iz HEP-a.

Osim u Zagrebu, HEP-Toplinarstvo osigurava grijanje i toplu vodu, među ostalim, i u Osijeku. Procjenjuje se da od 150 tisuća kupaca toplinske energije u Hrvatskoj, čak 80 posto podmiruje svoje potrebe kod HEP-Toplinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prošle su godine cijene plina porasle na europskom tržištu za 170 posto, a ove je godine zbog ruskog napada na Ukrajinu došlo do daljnjeg rasta cijena tog energenta od 164 posto.

S druge strane, riječki Energo - koji pokriva jedno od tržišta na kojem ne radi HEP-Toplinarstvo, nada se da će država pomoći i njima i svim drugim opskrbljivačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi energetski subjekti koji se bave proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske energije, uključujući Energo, posredstvom Hrvatske gospodarske komore u stalnom su kontaktu s radnim timom iz resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te se intenzivno radi u iznalaženju optimalnog rješenja, kako za energetske subjekte, tako i za krajnje kupce toplinske energije, sve u kontekstu povoljnije nabavke energenata za predstojeću ogrjevnu sezonu", poručuju za Jutarnji iz Energa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo