nisu svi zadovoljni / Stižu nova pravila za izborne donacije: Manje novca, više kontrole, a tu je i novi način za predavanje financijskog izvješća

Prikupljaju potpise za kandidaturu, ali i donacije za kampanju, prvi put od na lokalnim izborima po novim pravilima.

20.4.2021.
8:20
VOYO logo

Da su lokalni izbori sve bliži jasno je po sve aktivnijim kandidatima koji, koroni unatoč, troše cipele i obećaju brda i doline. No za to će moći potrošiti manje novca nego prije 4 godine jer je Državno izborno povjerenstvo podsjetilo na nova pravila za financiranje izborne promidžbe. Manje novca, više kontrole, a tu je i novi način za predavanje financijskog izvješća. Što na sve kažu političari zna Ivana Franić.

Prikupljaju potpise za kandidaturu, ali i donacije za kampanju, prvi put od na lokalnim izborima po novim pravilima.

"Najveća novost je ta što kandidati i političke stranke koje predaju kandidacijske liste neće svoja financijska izvješća dostavljati u papirnatom obliku kao što je to bilo na lokalnim izborima 2017., nego će unositi sve što je vezano izbornu promidžbu u informacijski sustav DIP-a", rekla je Vesna Fabijnčić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Kao i na parlamentarnim i europskim izborima, prvi put i na lokalnim za svaku donaciju veću od 5 tisuća kuna trebat će potpisati ugovor, a zabranjena je donacija onima s dugovima prema državnom proračunu.

"To je dobro, što je transparentnije financiranje političkih stranaka to je bolje, od kad sam predsjednik HDZ-a nemamo niti jedan zarez primjedbe državne revizije", rekao je 
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

"Svaka aktivnost koja ide ka većoj transparentnosti i sprječavanju toga da pojedinci koji su činili nedopušteme radnje ne mogu financirati političke aktivnost za mene je dobro došla", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Za promidžbu će moći potrošiti manje novca nego prije 4 godine. Kandidati za gradonačelnika Zagreba najviše 800 tisuća kuna, što je 200 tisuća menje od milijuna koji su mogli trošiti 2017. Za ostale velike gradove najveći iznos je 480 tisuća kuna, a prije 4 godine bio je za 120 tisuća veći.

"To neće previše utjecati mi nemamo velike donatore, iza nas ne stoje interesne skupine ili lobiji tako da tu nećemo imati problema", rekao je Nikola Grmoja, potpredsjednik MOST-a.

"Mislim da je bespotrebno trošiti silan novac za kampanje, a pogotovo kad to završi u nečem drugom što se znalo događati", smatra Ivica Lovrić, Stranka rada i solidarnosti BM 365.

Nekima ograničenja potrošnje ipak nisu po volji.

"Svako ograničavanje služi svrsi da se ovaj etablirani poredak učvrsti", ističe Stephen Nikola Bartulica, pomoćnik političkog tajnika – međunarodni tajnik Domovinskog pokreta.

Trebat će otvoriti i račun za financiranje promidžbe i to poseban u svakoj jedinici u kojoj izlaze na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo