pomoć u teškim vremenima / Stižu vaučeri za umirovljenike: Tko će, kada i koliko dobiti?

Oni koji imaju mirovinu iz inozemstva, morat će dokazati da ona, kad se zbroji s hrvatskom mirovinom, ne prelazi 4000 kuna

12.3.2022.
9:25
VOYO logo

Oko 720 tisuća umirovljenika uskoro će dobiti energetski dodatak. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći koja će biti isplaćena onima čija mirovina u ožujku nije bila veća od 4000 kuna.

Da bi im uskoro na račune trebao stići novac, većina umirovljenika, nevjerojatno, ali ne zna. No, svi itekako znaju na što će ga potrošiti jer novca za, čak i ono osnovno, uvijek nedostaje.

„To je jednokratna pomoć, ne? A dalje? Potrošit ću ga na namirnice i to“, kaže Vladimir iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ajoj meni, sama sam i onda moram sve platiti. lako budem potrošila“, rekla je Marica iz Zagreba.

„Platit ću grijanje“, kazala je Slavica iz Zagreba.

Image
Robna razmjena /

U Rusiju izvozimo donje rublje, u Ukrajinu cigarete, a u obje zemlje - lijekove: Hoćemo li osjetiti utjecaj sankcija i rata?

Image
Robna razmjena /

U Rusiju izvozimo donje rublje, u Ukrajinu cigarete, a u obje zemlje - lijekove: Hoćemo li osjetiti utjecaj sankcija i rata?

A na pitanje za što joj fali novca i što si može odnosno ne može priuštiti, Slavica je odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pitajte me što si mogu priuštiti s ovim što imam od 2500 mirovine. To me pitajte“.

Baš kao što je bilo s COVID dodatkom. Oni koji imaju veće mirovine, dobit će manje. I obrnuto.

Oni s mirovinom od 3 do 4 tisuće kuna dobiti će 400 kuna dodatka. Oni čija je mirovina od 2 do 3 tisuće kuna 600 kuna. 900 kuna dobit će umirovljenici koji primaju mirovinu u iznosu 1500 do 2000 kuna, a 1200 kuna oni čija je mirovina ispod 1500 kuna.

Oni koji imaju mirovinu iz inozemstva, morat će dokazati da ona, kad se zbroji s hrvatskom mirovinom, ne prelazi 4000 kuna.

„Korisnici hrvatske mirovine ne trebaju ništa dostavljati. Njima će se dodatak isplatiti automatski najkasnije u svibnju dok oni koji primaju inozemnu i hrvatsku mirovinu moraju dostavljati takav dokaz“, poručila je Maja Čarakun iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

S mirovinom u travnju stižu i zaostaci.

„Prosječno usklađenje je 60 kuna što znači, uz tromjesečne zaostatke, da će dobiti 180 kuna. Nakon toga će dobiti i ovaj energetski dodatak“, izjavio je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Energetski dodatak biti će zaštićen od ovrha, što znači da će i umirovljenicima pod blokadom u cijelosti sjesti na račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo