SUŽIVOT S COVIDOM-19 / Što ako koronavirus uđe u vrtić i tko odlučuje o testiranju djece? Capak: 'Nema pravila za sve vrtiće'

Niz je pitanja koja brinu roditelje vezano uz koronavirus, pogotovo kada je riječ o vrtićima i školama

2.9.2020.
9:46
VOYO logo

U vrtić u Požegi prodro je koronavirus pa ta ustanova neće raditi 15 dana. No, hoće li to biti pravilo i drugim sličnim slučajevima pitanje je na koje je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak odgovorio kazavši da nema pravila.

Image
Korona u vrtiću /

Gradonačelnik Požege: 'Postoji mogućnost uvođenja obveznog nošenja maski na otvorenom'

Image
Korona u vrtiću /

Gradonačelnik Požege: 'Postoji mogućnost uvođenja obveznog nošenja maski na otvorenom'

"Nema pravila za sve vrtiće. Radi se epidemiološka procjena. Ovdje se radi o procjeni epidemiologa da je bolje da se na neko kratko vrijeme rad vrtića odgodi dok se ne raščisti situacija. To ne znači da će neki drugi vrtić ako u njemu bude korona biti zatvoren", rekao je Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge roditelje brine pitanje odlaska djece u školu s obzirom na nadolazeće razdoblje u kojem se javljaju i druge sezonske bolesti, a Capak je istaknuo da se u tom slučaju treba konzultirati s liječnikom opće prakse.

Tko odlučuje o testiranju?

U slučaju osjetljivih skupina, odnosno djeca s bolestima poput astme i slično, također se treba savjetovati s liječnikom kada dijete može u školi, a o njegovoj procjeni će ovisiti i odlazak djeteta koje i inače boluje od teških bolesti, primjerice cistične fibroze.

''To uvijek mora biti liječnik opće prakse, on se može konzultirati na klinici, ali je uvijek u kontaktu s roditeljima i školom", kazao je Capak i podcrtao još jednom u slučaju sumnje na koronavirus: "Procjenu zdravstvenog stanja treba dati liječnik, ne roditelj''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Testovi su na raspolaganju, dostupnost će biti omogućena u svim županijama, nadamo se da ćemo to postići tijekom rujna. Dakle, kad postoji sumnja, uvijek postoji test. Ako bude teško razlučiti o čemu se radi, onda je dobro napraviti testiranje. U svim situacijama kada se ne bude moglo klinički razlučiti, napravit će se test'', zaključio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike