uskoro se vraća u hrvatsku / Što čeka Todorića u Remetincu? Kako stvari stoje, mogao bi na bivši odjel Sanadera i Bandića

Da je bilo dosta njegove londonske avanture - zaključio je i sud! Pitanje je dana kada će se Ivica Todorić vratiti u domovinu

25.10.2018.
22:29
VOYO logo

Još do prije godinu dana najmoćniji i najbogatiji poduzetnik u jugoistočnoj Europi za desetak dana sjedit će u ćeliji, na 4. odjelu zatvora u Remetincu. Ali ako mu je za utjehu, to je odjel gdje su dosad sjedila najeminetnija imena hrvatske politike i biznisa, Ivo Sanader, Milan Bandić, Nadan Vidošević, Petar Pripuz, Rene Sinovčić.

Nezgodancija s tom ćelijom je što se obično dijeli s nekoliko zatvorenika a svi oni dijele jedan čučavac. Doduše, s obzirom na status i ugled u društvu Todorić može dobiti i ćeliju sa samo jednim cimerom, poput Ive Sanadera, ali ni to nije neki bingo, jer je riječ o ćeliji o deset četvornih metara u kojoj će sa svojim cimerom provoditi 22 sata dnevno. Ali riječ je o snalažljivom poduzetniku ne treba sumnjati da će zatvorski dućan biti prva meta preuzimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je bilo dosta njegove londonske avanture - zaključio je i sud! Pitanje je dana kada će se Ivica Todorić vratiti u domovinu! 

"Pa ne možemo reći precizno dan, ali da će to biti vrlo brzo nakon ovakve odluke suda u Londonu, da li za 5, 10 dana...", rekao je Davor Bošnjaković (HDZ), ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad DORH i britansko tužiteljstvo dogovore rok za izručenje - posao preuzima MUP. Vjerojatno će u London poslati svoje krim policajce, pa zajedno s Todorićem - redovnom linijom sletjeti na Tuđmana!

Kad stigne u Zagreb - policija bi Ivicu Todoriću trebala dovesti direktno u zagrebački Remetinec, barem kako sada stvari stoje - jer sud mu je još lani odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od onih na koje bi mogao utjecati - DORH-u je za ispitivanje preostao samo jedan svjedok! Pa se postavlja pitanja - je li to možda namjerno - baš kako bi se Todorića teatralno smjestilo u zatvor!

"Ni slučajno, ništa se ne čeka namjerno, to je naprosto proces rada takav, da je ostalo isključivo o nama - već bi davno ispitali i tog svjedoka", kaže Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji će, čim dođe ispitati i Ivicu Todorića. A sveukupno preostalo im je još desetak svjedoka.

"Istraga je pri kraju sa ispitivanjem svjedoka, donesen je nalog o provođenju vještačenja knjigovodstveno - financijskog, tako da istraga ide svojim tijekom, ali vjerujem da će njegovo izručenje ubrzati istragu", izjavio je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona će, objašnjava vjerojatno trajati do travnja iduće godine. Nakon toga sasvim izvjesno slijedi optužnica pa suđenje. S obzirom na kompleksnost slučaja i sumnje u gospodarski kriminal težak milijardu i pol kuna - moglo bi potrajati.

"Teško je o tome spekulirati, no vjerujem da govorimo o godinama...", dodaje Pavasović Visković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Todorić i danas ponavlja da je riječ o korumpiranom političkom procesu, glavni državni odvjetnik tvrdi - ma kakvi! 

"Naravno da nije riječ o političkom progonu", kratko i jasno će Jelenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A premijer je o današnjoj odluci britanskog pravosuđa - izgovorio jednu jedinu riječ...

"Točno, odbijena mu je žalba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su se pitali, još otkako je otišao u London, kako, s obzirom da mu je blokirana imovina - Ivica Todorić tamo uopće živi. Grube procjene kažu - stanovi u luksuznim četvrtima, najpoznatiji odvjetnici, jamčevina - sve je stajalo više od milijun i pol kuna...  

"Pa ja vam trošim, ovako kad supruge nema jedno 15 funti dnevno, a kad je ona onda trošimo možda 50... I to trošimo i pazimo i gledamo i skromni smo...", rekao je svojevremeno u Londonu Todorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da je i uz svu skromnost, voda stigla do grla pokazuje i potez Todorićeve kćeri Ive Balent koja se bacila u iznajmljivanje obiteljske vikendice u Gorskom Kotaru, ali i djela Kulmerovih dvora... 

Ekipa filma 'Koja je ovo država' - prva ga je unajmila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo razmišljali gdje ćemo odrzati pressicu onda smo tražili prostor koji je u ovom trenutku, bas u ovaj sat najapsurdniji prosto u hrvatskoj i zakljucili smo da je to ovaj", kaže redatelj Vinko Brešan.

Pa smo zahvaljujući Brešanu napokon mogli vidjeti kako su raskošno živjeli Todorići. U 55 tisuća četvornih metara, s pozlaćenim detaljima, antiknim namještajem. Iako smo pitali - nisu nam htjeli reći koliko su najam platili...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu govoriti o uvjetima ugovora i svemu, al korektno i jedna i druga strana su zadovoljne, ajmo tako reć, naraočito nakon ovako velikog interesa medija", priznaje Ivan Maloča, producent filma.

A zbog naših upornih snimatelja -  ulovljen je poslijepodne i tren u kojem su se, nakon za njih razočaravajuće odluke - supružnici Todorić nakratko očito posvađali... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervoza je vjerojatno učinila svoje. Razumljivo, jer što god tko o njima mislio - nije lako živjeti pod ovakvim medijskim i pravosudnim pritiskom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo