direktova škola vjeronauka / Što je milosrđe? To je božanska osobina, postajemo slični Bogu. Osim, naravno, kad je u pitanju UDBA

Odjednom je HVIDRA protiv Gotovine, odjednom su generali protiv generala, premijer protiv predsjednika, odjednom su svi protiv svih

20.4.2022.
22:35
VOYO logo

Što je milosrđe? Čin opraštanja. Opraštamo nekome tko je učinio nešto loše, opraštamo nekome tko je pogriješio. Dobrovoljan čin, koji se smatra vrlinom, u svim religijama, od islama do judaizma. 

Isus oprašta bijednim grješnicima. To je božanska osobina, milosrđem postajemo slični Bogu. Osim Ante Gotovine, koji je zbog milosrđa postao izdajnik. Naravno radi se o slučaju Perković i Mustać koji je izrastao u neviđenu dramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, sve znate, dvojica špijuna, udbaša koji su osuđeni za ubojstvo hrvatskog emigranta. Onda su neki generali, među njima i Gotovina, tražili njihovo pomilovanje i nastao je kaos.

Image
krah odnosa /

Grbin o Plenkoviću: 'Ne možeš biti političar i biti mimoza. Brate, nemoj se čuditi ako dobiješ tešku riječ na svoj račun'

Image
krah odnosa /

Grbin o Plenkoviću: 'Ne možeš biti političar i biti mimoza. Brate, nemoj se čuditi ako dobiješ tešku riječ na svoj račun'

Odjednom je HVIDRA protiv Gotovine, odjednom su generali protiv generala, premijer protiv predsjednika, odjednom su svi protiv svih. I većina tih koji se bune su vjernici, katolici, većina ih nedjeljom ide na misu, većina njih vjerojatno i misli da su milosrdni i da treba biti milosrdan - osim naravno kad je u pitanju UDBA, jer tu nema mjesta milosrđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi bilo zgodno ovdje pripomenuti da su spomenuti Perković i Mustać sudjelovali u Domovinskom ratu, da su bili važni za operaciju Bljesak i Oluja, važno je reći i da su bili bliski Tuđmanovi ljudi. I da njihov branitelj nije izmislio rečenicu koju je izgovorio Tuđman: "Da nije bilo Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo HDZ-a, da nije bilo HDZ-a, ne bi bilo Hrvatske".

Ali to što kaže Tuđman sada nikome nije bitno, nije bitno da Gotovina piše da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako valjda nitko osim njega nije pazio na misi, evo prilike da svi onda u Direktu barem nauče što je milosrđe:

"Pa da bi bio dobar političar on mora biti milosrdan, on mora iskazivati ono osnovno ljudsko. Ako nema toga onda ne možemo ni kao država ni kao ni kao društvo ni kao obitelj ni firma, ni na kakav način ne možemo dobro funkcionirati", objašnjava svećenik Svetozar Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovni princip Božjeg djelovanja je milosrđe i svaki bi čovjek i vjernik u sebi trebao tražiti to osnovno da bude milosrdan. To bi trebalo biti dan, noć, u svim prigodama u svakom trenutku u svim mogućim odnosima, i prema prirodi, prema ljudima, prema nebu, zemlji. To bi trebao biti osnovni princip. Vi gledate svetoga Franju. To treba biti osnovni princip ljudskog življenja, djelovanja, govorenja i svih mogućih djelatnosti što ih može čovjek imati", dodaje Kraljević.

"Ne možemo drugačije funkcionirati ako nemamo tu neku kategoriju gdje milosrđe stvara veliku slobodu. Kada smo milosrdni onda onome do nas dajemo bezuvjetnu slobodu. To je na svakom koraku. Mi uvijek imamo prigodu biti grubi, biti kakvi ne trebamo, a milosrđe u stvari omogućuje nam da kao ljudi funkcioniramo, da dijete pored mene bude sretno", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo