NEĆE BITI KAO 2020.? / Što premijer očekuje od 2021. godine? 'Dolazak cjepiva otvorio je sasvim novu stranicu'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ovo je šansa za novi pristup, novi pogled i za jednu drugačiju i bolju Hrvatsku, kazao je Plenković

31.12.2020.
11:10
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sjednice za uvođenje eura premijer Andrej Plenković je upitan i kako bi opisao 2020. godinu i što očekuje od 2021. godine. "Što se tiče 2020. globalni je konsenzus da svi žele da se takva godina ne ponovi", kazao je i dodao da je Merkel rekla da joj je ovo bila najteža godina mandata. 

"A mi smo uz sve što je bilo još imali i potrese, ne možemo reći da nam je bila najjednostavnija", rekao je i dodao da su učinili sve da sustav funkcionira, a da pomognu građanima koliko su mogli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I zdravstvenu krizu i da osiguramo zdravstveni sustav i radna mjesta i da očuvamo koliko toliko normalan način života", kazao je. 

Image
PREDSJEDNIK VLADE /

VIDEO Premijer Plenković: 'Struka je sklonija tome da se na Sisačko-moslavačku županiju proširi Zakon za obnovu Zagreba'

Image
PREDSJEDNIK VLADE /

VIDEO Premijer Plenković: 'Struka je sklonija tome da se na Sisačko-moslavačku županiju proširi Zakon za obnovu Zagreba'

"Na 2021. godinu gledam s nadom i optimizmom. I mislim da nam to treba. Smatram da je dolazak cjepiva otvorio sasvim novu stranicu u borbi protiv Covida-19. Sada se više ne bavimo ovom bolešću na način da samo koristimo tzv. protuepidemijske mjere koje su različite varijante karantene iz 14 stoljeća. Kad imamo cjepivo situacija djeluje drugačija", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Hrvatska naručila po milijun doza od Pfizera i Moderne. "Posebno me ohrabruje da je jučer odobreno cjepivo u Ujedinjenoj Kraljevini Oxforda i AstraZenece. To je bitno za Hrvatsku jer smo još prije nekoliko mjeseci naručili najviše doza, 2,7 milijuna, baš tog cjepiva", kazao je i dodao da bi Europska agencija u sljedećih nekoliko tjedana mogla i to cjepivo odobriti. 

"Ako se to dogodi onda ćemo imati još znatno veće količine cjepiva", kazao je i dodao da moramo izdržati još nekoliko zimskih mjeseci. "Virus je sada najubojitiji, svi smo u unutarnjim prostorima. Sve to upućuje kako je teško boriti se protiv ovog virusa s obzirom na sezonalnost", rekao je i dodao da moramo održati trend pada zaraze do početka proljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo stabilnost i snažnu parlamentarnu većinu"

"U proljeću očekujem pad dinamike same bolesti. Onda imamo situaciju da 2021. sigurno ne bi trebala biti nalik 2020.", kazao je Plenković i rekao da očekuje gospodarski rast od oko 5 posto, početak aktivnosti vezanih za nacionalni program oporavka i otpornosti, apsorpciju sredstava, poduzimanje reformi i projekata. Posebno je naglasio novac iz EU fondova. 

"Veliki dio novaca iz tog programa nije namijenjen za javni sektor", kazao je. Naglasio je i da Hrvatska nakon lokalnih izbora neće imati izbore još tri godine. "Ne znam da li se to dosad ikad dogodilo", kazao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo stabilnost, snažnu parlamentarnu većinu koja odlično funkcionira i očekujem da napravimo sve što je ključno nakon ovakve krize. Ovo je šansa za novi pristup, novi pogled i za jednu drugačiju i bolju Hrvatsku u četvrtom desetljeću naše demokracije", zaključio je Plenković. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo