'body warn kamere' / Što se dogodilo s kamerama na policijskim odorama? Plaćamo ih, a ne koriste se

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Božinović je objasnio da je u njegovom mandatu policijska oprema temeljito obnovljena u brojnim segmentima, pa nije bilo sredstava i za kamere

10.6.2022.
17:30
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

'Snimke su ih spasile', objavili su mediji priču o četvorici od ukupno 42 navijača uhićena nakon nedavnih nered na Desincu na autocesti A1 nakon utakmice Dinama i Hajduka u Zagrebu. Njih četvorica puštena su iz istražnog zatvora zato što je jedan od njih na svome mobitelu imao snimljen nered iz velike daljine, ali i glasovnu poruku koju je poslao vlastitoj majci i u njoj opisao što se događa.

Ono što je njih spasilo zapravo nije ta snimka, nego to što je ta snimka dokazala da su dulje od dva tjedna potpuno nevini bili iza rešetaka. S obzirom na to da i preostali uhićeni eksplicitno tvrde da nisu sudjelovali u neredima i da za to ne postoje dokazi, vjerojatno mogu žaliti da se u jednom trenutku i sami nisu dohvatili kamere i snimali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili, recimo, da policija nije snimala njih, pa dokazivala krivnju umjesto da oni dokazuju svoju nevinost.

Božinović je objasnio da je u njegovom mandatu policijska oprema temeljito obnovljena u brojnim segmentima, pa nije bilo sredstava i za kamere, ali da je, to, i taj korak u planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

Ekskluzivno istraživanje: Za sukob na A1, tvrde građani, glavni krivac je Torcida, smatraju da je policija opravdano koristila oružje

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

Ekskluzivno istraživanje: Za sukob na A1, tvrde građani, glavni krivac je Torcida, smatraju da je policija opravdano koristila oružje

Nešto stariji prisjetit će se da su hrvatski policajci prije punih sedam godina već imali 'body warn kamere'. Što se dogodilo s već nabavljenim kamerama i kada će se ostvariti ministrova najava?

Tportal je od MUP-a tražio odgovor i dobio neobičan odgovor da kamere još postoje i koriste se, doduše u sklopu sedam godina starog pilot-projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U okviru projekta e-Policija 2015. godine predviđen je pilot projekt 'Sustav za upravljanje policijskim kamerama'. Iako tada, 2015. godine, projekt nije u potpunosti uspješno implementiran, on nije niti okončan. Sustav za upravljanje policijskim kamerama je tada uspostavljen na 10 lokacija i to u šest policijskih postaja Policijske uprave zagrebačke te još u četiri policijske uprave, i to osječko-baranjsku, primorsko-goransku, istarsku i splitsko-dalmatinsku, a na svakoj lokaciji sustav je činio e-kiosk s 20 kamera, aplikacijom za praćenje zaduživanja i razduživanja kamera te za čuvanje snimanja', objašnjavaju u MUP-u.

Dakle, u nekim policijskim zgradama postoje police s kamerama koje su u upotrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ih koristi i koliko nas to košta?

Bez obzira na činjenicu što pilot projekt tada nije uspješno implementiran u svakodnevno postupanje policijskih službenika, cijeli sustav se tijekom godina redovito održava te nije prestalo njegovo korištenje, već se mijenjao samo opseg. Naime, u pojedinim rodovima policije policajci i danas nose kamere na odjeći i njima snimaju postupanja za koja se prethodno procijeni da bi mogla biti složenija.

Sustav za upravljanje policijskim kamerama u pilot primjeni je od 15. listopada 2015. godine, a tada ugovorna cijena sustava je bila 689.218,75 kuna, dok godišnje održavanje sustava iznosi 239.000,00 kuna s PDV-om. Sustav se i u godinama iza nas održao te nije tajna kako je namjera ovog Ministarstva snažnije ga implementirati budući da vjerujemo kako bi uporaba takvog sustava s policijskim kamerama u svakodnevnom radu pridonijela većoj transparentnosti i demistifikaciji rada policije te zaštiti prava građana u prvom redu. Međutim, nije zanemariva činjenica da bi se sustav koristio i u zaštiti policijskih službenika od neutemeljenih optužbi na njihov rad', kažu u MUP-u za Tportal, ne objasnivši rokove u kojima namjeravaju ostvariti najavu ministra Božinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo