BILA NA SNAZI JEDNA DAN / Stožer povukao ručnu oko odluke o testiranju djece prije povratka u školu: 'Priznajemo, tekst nije bio dovoljno jasan'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Čini se da će procjena je li riječ o Covidu ili ne, najviše pasti na leđa ionako pretrpanih pedijatara

1.10.2021.
18:40
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Da će prije povratka u školsku klupu ili vrtić djeca koja izostanu jer ih je boljelo uho, povraćala su ili bila umorna i pospana, svaki put morati na covid test, izazvalo je burnu reakciju roditelja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo priznao je da je jučerašnja uputa bila nejasna i promijenio ju je. 

"Namjera donošenja takve odredbe u našim preporukama bila je da se spriječi dolazak u školu djece koja recimo dva dana imaju neke simptome koji bi eventualno mogli biti Covid. A znate da Covid ima vrlo široke simptome uključujuči gastrointestinalne tegobe, da se bez testiranja i provjere vrate u školu. Međutim, tekst koji je bio objavljen, to moramo priznati, nije bio dovoljno jasan", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada glasi ovako:

"Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji mogu upućivati na COVID-19."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
presica stožera /

Markotić: 'U ponedjeljak odluka o cijepljenju trećom dozom'. Capak: 'Od 84 umrlih u zadnjem tjednu 77 posto nije cijepljeno'

Image
presica stožera /

Markotić: 'U ponedjeljak odluka o cijepljenju trećom dozom'. Capak: 'Od 84 umrlih u zadnjem tjednu 77 posto nije cijepljeno'

"To ne znači da je testiranje obvezno i da trebamo one kod kojih je sasvim jasno da se nije radilo o Covidu. Dakle, ako je imao temperaturu jedan dan ili je blago imao curenje nosa koje je prošlo nakon dva tri dana. Dakle, kad je sasvim jasno da se nije radilo o Covidu, ne treba napraviti test", kazao je Capak.

Nova preporuka - a sve po starom. Dijete na testiranje prije povratka u kolektiv mogu uputiti i epidemiolog, škola, pedijatar i roditelj, a priznaje se i PCR i antigenski test. Čini se da će procjena je li riječ o Covidu ili ne, najviše pasti na leđa ionako pretrpanih pedijatara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakšanje će donijeti kraća izolacija koja je sada 10 dana, a odnosi se i trenutačno izolirane. Od ponedjeljka kreće revizija uzroka smrti - S koronom ili od korone. Trećom dozom već se mogu cijepiti imunokomprimitirane osobe. Covid potvrda vrijedi dvostruko dulje - godinu dana u Hrvatskoj, ali izvan nje i dalje 6 mjeseci. A izdavat će se i za one koji se cijepe cjepivima poput Sputnjika ili nekim drugim koje nije registrirano u Europskoj uniji.

"Produljeno je trajanje Covid-potvrda na 365 dana, tako da građani neće morati ponovo tražiti covid-potvrde. Unutar digitalnog novčanika u aplikaciji CovidGO automatski je produljeno trajanje potvrda", kazao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost je i da bi se djeca od 5 do 11 godina mogla cijepiti već sljedeći mjesec. 

"Dosta roditelja me je pitalo hoće li biti ta opcija za mlađu djecu. Pa dosta je izvjesno da će biti odobrenje Pfizera u 11. mjesecu", kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Europske medicinske agencije o primjeni treće doze cjepiva u široj populaciji bit će u ponedjeljak. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo