O DOJAVAMA U ZAGREBU / Stručnjak za sigurnost: 'Gledao sam građane koji su bili oko centara, da je došlo do eksplozije bili bi ugroženi'

Image
Foto: RTL
12.6.2022.
18:50
RTL
VOYO logo

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić RTL-ovoj reporterki Petri Mlačić komentirao je današnje dojave o bombama na području Zagreba.

Laušić je kazao kako smatra da niti policija niti odgovorne osobe iz trgovačkih centara nisu išle s premisom da se radi o lažnoj dojavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupali su po nekom, nadam se, planu evakuacije, nekom protokolu koji se stavlja u funkciju kod ovakvih anonimnih dojava ili najava. Vjerujem da je tako postupljeno", kazao je Laušić.

Opisao je i kako izgleda protueksplozijska pretraga trgovačkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVILI DETALJE /

Policija zaprimila 11 lažnih dojava o bombama, nije u igri bio samo Zagreb nego i Zaprešić i Dugo Selo

Image
OBJAVILI DETALJE /

Policija zaprimila 11 lažnih dojava o bombama, nije u igri bio samo Zagreb nego i Zaprešić i Dugo Selo

"Izvršiti protueksplozijski pregled trgovačkog centra zahtjeva puno više i ljudi i službenih pasa za detekciju eksploziva, puno više opreme i doista ne ograničiti se samo na trgovački centar već treba postaviti koja je to sigurnosna zona u vanjskom perimetru trgovačkog centra. Trgovački centri su s velikim zastakljenim površinama od lakih materijala. Gledajući u građane i zaposlenike koji su napustili trgovački centar, vidio sam da se nalaze u neposrednim blizinama sjedeći na travnatim površinama ili stolicama kafića koji nisu radili. Da je došlo do aktiviranja improvizirane eksplozivne naprave u trgovačkom centru slijedi udarni val, požar, bili bi ugroženi oni koji su bili u blizini objekta. Policija po meni prvo uspostavlja sigurnu zonu evakuacije i udaljavanja svekolikog pučanstva, zaposlenika i drugih, a onda kreće po nekim svojim prioritetima u pregled da li prostora gdje se zadržavaju kupci, gdje je pristup dozvoljen zaposlenicima, itd.", kazao je Laušić.

"U već zabilježenim nekim slučajevima, ne samo kod terorističkih akata nego i činjenja krivičnih djela, često je došlo do lažnih dojava, najava, pa čak i aktivacije nekih sustava tehničke zaštite gdje te lažne situacije su umrtvile sigurnosni sustav, a to je opet netko zaboravio isključiti klimu, pa ona njiše zavjesu pa se aktivirala protuprovala", kazao je Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li to danas bio slučaj s obzirom da su češljanja trgovačkih centara trajala kratko.

"Ne treba izostaviti promišljavanja da netko prati postupke službi sigurnosnih sustava u datom trenutku po dojavi. Dolazi li kompletan tim za protueksplozijsku zaštitu gdje je pas pomoćno sredstvo. Imam iskustva iz prakse gdje pas nije detektirao eksploziv u vozilu jer je bio izmoren, koristili su ga za vršenje protueksplozijske pretrage interijera velikog objekta i tisuće kvadrata. Tek kad je izašao van da vidi parking i vozila kako bi otkrio sumnjivu materiju i on je tad zakazao", kazao je Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo