RANJEN POLICAJAC / Stručnjak za RTL: Ovo su tri ključne stvari za jačanje sigurnosti Markovog trga!

Policajac koji čuva britanskog premijera ima punu borbenu opremu, a naši policajci to nemaju, kazao je Mate Laušić

12.10.2020.
13:58
VOYO logo

Šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dugogodišnji šef Vojne policije i stručnjak za sigurnost Mate Laušić komentirao je za RTL sigurnosni aspekt jutrošnje pucnjave na Markovom trgu u kojem je ranjen policajac ispred zgrade Vlade. 

Na pitanje je li ga iznenadio jutrošnji događaja odgovorio je: "I je i nije". Dodao je da tako misli zbog nekih situacija koje su se ranije dogodile na tom mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranjavanje policajca treba poslužiti za jačanje sigurnosti

"Ovo je samo bilo nešto što je drastično jer imamo uporabu vatrenog oružja, ozlijeđenog policajca. To je iznenađujuće", rekao je te dodao da ovaj slučaj treba dobro analizirati te potom on treba poslužiti kao podloga za unaprjeđenje osiguranja cijelog Gornjeg grada. 

Naglasio je da je kod posljednje rekonstrukcije Markovog trga dobro napravljeno što je s njega maknuto parkiralište, ali upozorio da su se tada trebali postaviti "mehanički oblici zaštite". "Hoće li to biti antivandalski stupovi koji se pomoću hidraulike mogu podizati i spuštati po odluci policajaca koji su u tjelesnom osiguranju objekata ili druge prepreke", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Krvavo jutro /

Ovo je mladić koji je ranio policajca ispred Vlade pa se ubio. Njegov stric ekskluzivno za RTL.hr: 'I tata mu je bio policajac'

Image
Krvavo jutro /

Ovo je mladić koji je ranio policajca ispred Vlade pa se ubio. Njegov stric ekskluzivno za RTL.hr: 'I tata mu je bio policajac'

Prostor Markova trga je "free zona"

Objasnio je da se osiguranje na Markovom trgu u ovom trenutku bazira na tjelesnom osiguranju. "Imamo sustav videonadzora ovog prostora. Pitanje je je li u dovoljnoj mjeri ili ne. Pravo, tvrdo, osiguranje počinje od ulaznih vrata u objekte pa unutra - znači protueksplozijski pregled, sterilizacija osoba i predmeta i tako dalje. No, sam prostor je free zona", kazao je. 

"Što se tiče policajaca u osiguranju, odmah bi trebalo napraviti je da policajci budu pod potpunom opremom", kazao je i dodao kako policajci koji čuvaju britanskog premijera nisu protokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ima na sebi punu borbenu opremu, balistički prsluk, dugu cijev... Nije tu da pozdravlja ulazeće ministre i premijera nego štititi sam objekt. To bi trebalo i ovdje", kazao je. 

"To je trebao imati i ovaj policajac ovdje. Očito to sve nije imao policajac koji je štitio zgradu Vlade", kazao je Laušić i dodao da je to standardna oprema svakog policajca u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako zaštititi prostor Markova trga?

Otkrio je i koje tri stvari treba napraviti da bi se bolje zaštitio prostor Vlade i Sabora. "Policajci koji su na osiguranju sjedišta Vlade i Sabora trebaju biti pod punom zaštitnom opremom i naoružani s automatskim oružjem. Treba prići rekonstrukciji prostora ugradnjom mehaničkih sustava zaštite, odnosno postaviti prepreke. A treće - ovdje danas nedostaje jedan tim za potporu, a to je tim od pet pripadnika interventnih snaga, specijalne ili interventne policije. Oni moraju tu biti smješteni i oni u svakom trenutku moraju biti spremni dati potporu vanjskom osiguranju koje je na pojedinim pozicijama", kazao je. 

"Svakodnevno gledam na vijestima da policajac na ulazu u Vladu ili Sabor je tu protokolarno. On gleda pozdraviti ministre koji ulaze, a on je tu u sustavu osiguranja. Policajac koji čuva britanskog premijeru niti jednom nije digao ruku na pozdrav jer je on tu u funkciji sigurnosti, a ne protokola", rekao je.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo