što se može učiniti? / Stručnjak: 'Zemlje formalno ne pregovaraju s teroristima, a politika egipatskih vlasti je vrlo oštra'

Image
Foto: Facebook

Hrvata nedavno otetog u Kairu Islamska država prijeti smaknuti. Vlada tvrdi da čini sve što može, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić hitno putuje u Kairo

6.8.2015.
9:58
Facebook
VOYO logo

Kao i na dosadašnjim snimkama u režiji Islamske države, 31-godišnji Hrvat Tomislav Salopek u kombinezonu kleči u pijesku i uz maskiranog muškarca s nožem čita zastrašujuću poruku.

Militanti Islamske države, kako govori, žele ga razmijeniti za muslimanke u egipatskim zatvorima, i to u roku od 48 sati, a u suprotnom će ga ubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavili snimku /

Islamska država prijeti da će pogubiti otetog Hrvata ako Egipat ne oslobodi muslimanske zatočenice

Image
objavili snimku /

Islamska država prijeti da će pogubiti otetog Hrvata ako Egipat ne oslobodi muslimanske zatočenice

Teroristi su snimku naslovili kao poruku egipatskim vlastima, a hrvatski je taoc na engleskom čitao poruku s papira. Natjerali su ga da se predstavi, govori o obitelji i opiše kako je otet u Kairu prije dva tjedna.

On je menadžer u jednoj francuskoj tvrtki koja se bavi istraživanjem nafte i plina i ima podružnice u cijelom svijetu. I dok tvrtka potvrđuje da je riječ o njihovu zaposleniku, u šoku je slavonsko mjesto gdje živi Salopekova supruga i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar je dečko, iznenadilo nas je sve. Ništa nismo čuli dalje što je. Šteta je stvarno, dečko je uredan, primjeran", kaže Josip Jurić, Salopekov susjed iz Vrpolja.

U ministarstvu vanjskih poslova kažu da poduzimaju sve što mogu, ali detalje ne iznose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je vjerojatno najteža situaciju u kojoj i država, građani i diplomacija mogu biti. Ovo je situacija koja na prvi pogled ne izgleda dobro", kaže stručnjak za sigurnost Igor Tabak.

Iz Ministarstva su poručili kako je Vesna Pusić u kontaktu s egipatskim ministrom vanjskih poslova te kako će, sukladno dogovoru s njim i preporukama, otputovati u Kairo. Postavlja se pitanje što šefica hrvatske diplomacije može učiniti u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom zemlje formalno kažu da ne pregovaraju s teroristima. Jer ako se otvori put da se pregovorima oslobađa ljude, onda takav režim odjednom ima 'more' otmica. S druge strane, obično tu postoje i druga sredstva kojima se treba nadati. Ali Egipat je u priličnom ratu s radikalnim islamistima, politika egipatskih vlasti je vrlo oštra. Egipat u zadnje dvije godine, otkad su malo umjereniji islamisti srušeni s vlasti, vrlo čvrsto te stvari drži u ruci", kaže Tabak.

48 sati roka za egipatsku vlast počelo je teći baš dan prije svečanog otvaranja novog kanala u Sueskom kanalu, kad će oči cijelog svijeta biti uprte u zemlju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve situacije obično ne završe predobro. Možda je jedan tračak nade u činjenici da se Egipat jako trudi ostaviti dobar dojam u međunarodnoj zajednici, posebno na veliku proslavu povodom otvaranja drugog prometnog pravca u Sueskom kanalu. Bilo je pozvano puno međunarodnih gostiju, i neki naši dužnosnici su razmišljali otići. Dakle u tom kontekstu možda bi imalo smisla na neki način povezati to dvoje pa možda dođe do izvanrednog pomilovanja, no teško je išta reći", zaključuje  stručnjak za sigurnost Igor Tabak.          

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo