NAKON HRPETINE AMANDMANA / Struka zgrožena: 'Nacrtali su novi GUP, još neprihvatljiviji. Drastično se mijenja slika grada

Image

Građani i građanke Zagreba podnijele su ljetos 31.000 primjedbi na GUP. Grad ih je sve odbacio

6.2.2020.
16:13
VOYO logo

Arhitektonska struka višekratno je upozoravala kako bi umjesto fragmentarnih rješenja prostor grada trebalo osmisliti koherentno, u cjelini i uz uključivanje lokalne zajednice, a ne nastavljati s pretvaranjem javnih površina u privatne poslovne pothvate upitne ili nikakve vrijednosti za grad i njegove građane, odnosno na štetu javnog interesa i javnog prostora. 

Ništa od toga nije doprlo do ušiju gradskih parlamentarki i parlamentaraca koji drže skupštinsku većinu. Na dokument koji se mijenja četiri i pol godine nakon dvije javne rasprave i tri dorade neposredno pred sjednicu zagrebačke Gradske skupštine zastupnici i zastupnice uložili su nekoliko desetaka amandmana što je još jednom zgrozilo i javnost i struku koja već mjesecima upozorava na štetnost Konačnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjed protiv izmjena GUP-a ispred Gradske skupštine: 'Bandiću, uništavaj svoje selo, a ne moj grad!'

Image

Prosvjed protiv izmjena GUP-a ispred Gradske skupštine: 'Bandiću, uništavaj svoje selo, a ne moj grad!'

''Tako se nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ikojeg plana u Hrvatskoj, a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a'', upozorilo je Društvo arhitekata Zagreb (DAZ), koje tvrdi da je podnesen 91 amandman. Oni zajedno s ostalim strukovnim organizacijama rade na detaljnoj analizi svih amandmana te priprema svoj sveukupni stav. No, prema prvim dojmovima ističu kako je jasno da se amandmanima drastično mijenja slika grada.

''Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici i zastupnice ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini. Amandmanskim izmjenama, gradski zastupnici i zastupnice isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja'', upozorili su zagrebački arhitekti i arhitektice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju i da u obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada.

Posebice je to, ističu, vidljivo na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu: ''Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50 posto.

''To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već dana osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena'', upozorava DAZ i zaključuje: ''Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontroverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu višekratno su upozoravali da postupak izmjena i dopuna GUP-a započet 2016. godine treba završiti, a zatim pristupiti izradi novog GUP-a grada Zagreba, koji će biti utemeljen na potpuno novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba, pri čemu je sudjelovanje stručne i zainteresirane javnosti od iznimne važnosti.

Za oporbu je GUP nepopravljiv dokument i smatraju da treba glasati protiv njega. "On je kao švicarski sir. Toliko je pun iznimaka, pa i s ovim izmjenama, da jednostavno više nema nikakvog smisla. To čak nema ni pravo zvati se Generalnim urbanističkim planom", upozorio je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je neko kompromisno rješenje kojim očito HDZ kupuje vrijeme da im prođu unutarstranački izbori, a možda i neko dodatno vrijeme kako bi se odugovlačilo preko Ministarstva graditeljstva da uopće ne dođe na dnevni red. Vidjet ćemo kako će se HDZ i HNS ponašati", kazao je. 

Sam prijedlog GUP-a zajedno s podnesenim amandmanima sada treba ići u nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na provjeru koje onda donosi odluku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući način na koji je samo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 24 sata podnio 70 amandmana na GUP, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar je poručio da je to "kao da se predlaže nova rasprava i novi GUP".

Uoči sjednice Vlade koju vodi HDZ-ov predsjednik Andrej Plenković zahvaljujući uvelike i Bandićevim rukama u Saboru, HNS-ov Štromar je poručio da će struka utvrditi može li ili ne proći ovoliko amandmana. Upitan hoće li biti pritisaka na Ministarstvo u vezi GUP-a ustvrdio je kako ih nije bilo ranije pa neće ni sada: "Dva puta smo ga odbili, sve se radilo stručno. Kada je sve napravljeno po zakonu, naše stručne službe rekle su - ovako može".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Andrej Plenković i Milan Bandić (Luka Stanzl / PIXSELL)

'Bandić i HDZ trguju gradskim parcelama kao figurama u Monopoliju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš najavio je da će svi HDZ-ovi amandmani na izmjene i dopune GUP-a biti javno dostupni i o njima će se moći raspravljati. Činjenicu da i Klub Milana Bandića podnosi amandmane na dan kada se o GUP-u raspravlja nije želio komentirati.

Rekao je da su amandmane uložili tek uoči skupštinske sjednice jer su čekali političku odluku gradske organizacije da donesu zajedničko mišljenje kako će postupiti: "Imali smo amandmane u pripremi prije nego je točka GUP-a povučena, a u međuvremenu smo još neke amandmane dodali tako da nije točno da smo čekali. Ovo je samo nastavak naše politike kojom vodimo računa o tome da ih se uvrsti u GUP''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević, međutim, upozorava: ''Danas je umrlo prostorno planiranje u Hrvatskoj.  Amandmani su predani u postupak danas na samoj sjednici Skupštine kako ni zastupnici oporbe ni struka, niti mediji ne bi imali vremena analizirati kome se sve tim amandmanima pogoduje. Brzinska analiza pokazuje da je veliki broj ovih amandmana čista zarada za vlasnike parcela i poznate investitore i doslovce Bandić i HDZ trguju gradskim parcelama kao figurama u Monopoliju''.

Plenković je, kaže, ''odlučio amandmanima blefirati kao u pokeru i odgoditi GUP nakon unutarstranačkih izbora, a Bandić je taj blef prozreo i podigao ulog sa svojih 70 amandmana pa nek' trgovina počne. Uvjeren sam da će građani i građanke znati kazniti najsramotniju političku nekretninsku trgovinu u povijesti Hrvatske i da su ovo zadnji očajnički potezi vlasti koja zna da su joj dani odbrojani''.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo