Što znači presuda / Sud je spominjanjem Franje Tuđmana Hrvatsku proglasio jedinim agresorom na teritoriju BiH

Danas je Haški sud potvrdio presudu šestorici Hrvata za zločine protiv čovječnosti, deportaciju muslimana, ubijanja, silovanja i zlostavljanja zatvorenika

29.11.2017.
22:50
VOYO logo

Da, uz šokantno samouobojstvo generala Praljka, svijet, a pogotovo naši istočni susjedi upravo ističu ono što bi za Hrvatsku i Hrvate u BiH mogao biti dugoročni politički problem.

Utemeljitelj suvremene hrvatske države Franjo Tuđman i njegov ministar obrane Gojko Šušak defakto su proglašeni zločincima koji su htjeli pripojiti Herceg Bosnu Hrvatskoj, a ubojstva, silovanja i deportacije muslimana za koje su osuđena šestorica Hrvata su bila dio tog zločinačkog pothvata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do jutros takva se konačna presuda činila nemoguća, jer se čak i u slučaju presude Ratku Mladiću za stravični genocid u BiH, Srbija i njezin državni vrh defakto nizašta ne osuđuju. 

Puljić, Stojić, Praljak i Pusić žalili su se na presudu prema kojoj je cilj zločinačkog pothvata na čelu s Franjom Tuđmanom i ostalim vođama bio stvaranje Hrvatskog entiteta. Odbijanjem ove žalbe, Haški sud je indirektno osudio Hrvatsku. Potvrđena je presuda prema kojoj je osuđena šestorka djelovala u koordinaciji s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom s ciljem uklanjanja muslimanskog stanovništva iz Hercegbosne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spominjanje Hrvatske u kontekstu međunarodnog sukoba, a i tadašnjeg hrvatskog rukovodstva u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata kao oblika kaznene odgovornosti za zločine počinjene u grupi ima određeno političko i društveno značenje", izjavila je odvjetnica Milivoja Petkovića Vesna Alaburić.

Ta odluka izazvala je žestoke reakcije u hrvatskoj politici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad ne mogu prihvatiti kao čovjek koji je bio u BiH da je Hrvatska država sudjelovala u zločinačkom pothvatu osim borbi protiv velikosrpske agresije koja je uzrokovana direktno iz Srbije", rekao je Miro Bulj.

No, sud ne misli tako. U presudi Ratku Mladiću, iz optužnice o zločinačkom pothvatu tribunal je izbacio spominjanje Slobodana Miloševića, Jovice Stanišića, Franka Simatovića, Željka Ražnatovića Arkana i Vojislava Šešelja, čime je osuda za zločinački pothvat ograničena na samo na Mladića, Karadžića, Biljanu Plavšić, Momčila Krajišnjika i ostale zločince koji su djelovali na području Bih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo kazati kako je apsurdno da niti u jednoj pravomoćnoj presudi Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg vrha Srbije", izjavio je premijer Plenković.

Bez Hrvata ne bi bilo ni neovisnosti Bosne i Hercegovine tvrdi Plenković i naglašava kako je Hrvatska vojska bila saveznik Armiji BiH i Hrvatskom vijeću obrane u ratu protiv velikosrpske agresije. No, sukoba je neupitno bilo i trajali su između 1992. i 1994. Bosansko-hercegovački sud je Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića osudio na ukupno 45 godina zatvora za ratni zločin nad hrvatskim zatočenicima u selu Trusina. Danas je Haški sud potvrdio presudu šestorici Hrvata za zločine protiv čovječnosti, deportaciju muslimana, ubijanja, silovanja i zlostavljanja zatvorenika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U međuvremenu se uopće ne uzima druga strana - da je to bio ratni sukob, da je srednja bosna bila praktički očišćena, da su najgore postrojbe muđahedini vršili ritualna ubijanja. To se jednostavno zaboravlja", zaključuje umirovljeni general HV-a Pavao Miljavac.

S druge strane, samo u Srebrenici je ubijeno preko 8000 bošnjaka, Sarajevo je bilo pod okupacijom preko 1000 dana, a to su, prema Haaškom tribunalu Ratko Mladić i Radovan Karadžić radili bez ikakve koordinacije sa srpskim političkim vodstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To generacijama koje su sada već stasale za rat, a koje su rođene poslije svih tih nesretnih događanja, otvara jedan temelj za nažalost budući sukob", smatra Krešo Beljak

Poveznica između tadašnjeg hrvatskog političkog i vojnog vrha s Hrvatskim vijećem obrane u BiH je bio Slobodan Praljak koji si je danas presudio u sudnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako po definiciji Haaški sud ne sudi državama nego pojedincima i Hrvatska ne može imati pravne posljedice, spominjanjem Franje Tuđmana u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata na teritoriju BiH, te izbacivanjem iz presuda povezanosti srpskih zločinaca sa srpskim političkim vodstvom, sud je zapravo Hrvatsku proglasio jedinim agresorom u Bosni i Hercegovini

"Da konstatiramo, kad se sud zatvara da je Hrvatska kriva za zločinački poduhvat, a da Srbije nije. Zar se tu ima što još za reći?,"  izjavila je odvjetnica Brune Stojića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haaški sud ovom presudom prestaje s radom. O žalbama u slučaju Mladić, Karadžić i Šešelj, te o presudi u ponovljenom suđenju bivšim šefovima srpske tajne službe Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću odlučivat će takozvani međunarodno-pravni mehanizam. To je ujedno i posljednja mogućnost da se u ratnim sukobima u Bosni i Hercegovini Srbija proglasi krivom.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo