ZABRANA 'ZA DOM SPREMNI' / Sudac Dobronić za RTL odgovorio premijeru o pozdravu 'Za dom spremni': 'Nedopustiv je. Nas nitko nije pitao da presudimo'

Za zakonsku zabranu je oporbena ljevica u Saboru koja problematizira zašto je uopće 10. travnja održan HOS-ov skup

12.4.2022.
20:00
VOYO logo

Nakon što je premijer Plenković jučer pozvao Vrhovni sud da ujednači sudsku praksu vezano uz pozdrav "Za dom spremni", jer ga on očito nema namjeru zabraniti, odgovorio mu je predsjednik suda.

Dok policija i dalje tek provjerava snimke nedjeljnog okupljanja u Splitu gdje su se čuli povici "Za dom spremni", koji se nekad kažnjavaju, a nekad ne, premijer je zbog neujednačene sudske prakse prozvao Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče zabrane tog pokliča on je već danas suprotan i hrvatskome Ustavu i hrvatskome zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu", rekao je premijer Andrej Plenković.

Image
na obljetnici HOS-a /

Vlada se brzinski ogradila od izgovorenog ustaškog pozdrava, no za antifašiste to nije dovoljno: 'Svake godine se događa!'

Image
na obljetnici HOS-a /

Vlada se brzinski ogradila od izgovorenog ustaškog pozdrava, no za antifašiste to nije dovoljno: 'Svake godine se događa!'

Za RTL mu izravno odgovara predsjednik tog suda Radovan Dobronić. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske smatra da je korištenje tog pozdrava u javnom prostoru pravno i moralno nedopustivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhovni sud Republike Hrvatske o tome nije donio nijednu odluku i to stoga što do sada nije bio u prilici odlučivati. Naime, člankom 220. Prekršajnog zakona dana je ovlast državnom odvjetniku Republike Hrvatske podići zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćnih prekršajnih odluka. Međutim, takvog zahtjeva državnog odvjetnika u vezi s navedenim pitanjem do sada nije bilo", poručio je Dobronić. 

Pitali smo DORH zašto takav zahtjev nikad nije upućen i planiraju li ga uputiti. Stigao nam je odgovor: poručuju da je glavna državna odvjetnica utvrdila da nema osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda oko spornog pokliča.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavno-pravna stručnjakinja Zlata Đurđević tumači: 

"Naš pravni sustav je takav da je Vrhovni sud razvlašten od one ustavne ovlasti koje ima. Nema ovlasti ujednačavati sudsku praksu u kaznenim predmetima, a u prekršajima samo na zahtjev državnog odvjetništva. Znači u ovom predmetu je mogla glavna državna odvjetnica zapravo podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti. Ona to nije napravila već duže vrijeme. Nju postavlja Vlada Republike hrvatske odnosno Sabor tako da bojim se da svi putevi vode prema Vladi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom se, kao i sa sucem Dobronićem, slaže i sudac Ivan Turudić koji demantira premijerovo uvjeravanje da je poklič "Za dom spremni" i sada zabranjen.

"Pozdrav "Za dom spremni" nigdje nije tim riječima, tim izričajem, naveden da je kazneno djelo. Ako tako smatra neka propiše da je to zabranjeno. Sada se daje jedan vrlo nezahvalan zadatak sudovima da oni budu moralni, društveni arbitri, da oni daju sudove o stvarima koje su svjetonazorske. To nije fer, to nije fer prema sudbenoj vlasti i onda je najlakše sudbenu vlast optuživati za stvari za koji zaista nije doista niti na koji način niti objektivno niti subjektivno odgovorna. Prebacivanje odgovornosti kao politički kukavičluk? Apsolutno!", rekao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zakonsku zabranu je oporbena ljevica u Saboru koja problematizira zašto je uopće 10. travnja održan HOS-ov skup, no desnica zabranama uglavnom nije sklona.

"Ministar unutarnjih poslova trebao je zabraniti ovaj skup temeljem zakona o javnom okupljanju, a Vlada treba se odlučnije postaviti po pitanju i korištenja i ustaškog znakovlja i korištenja pozdrava 'Za dom spremni'", kaže Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje viđenje te teme je sljedeće : da je gospodin Andrej Plenković naručio tu temu, nametnuo je u javnosti da bi se skrenula pozornost od njegove duboko korumpirane Vlade i korumpiranih ministara", rekla je Karolina Vidović Krišto.

Zakonsku zabranu zazivaju manjinski zastupnici koji aktualnoj Vladi drže većinu unatoč tome što kroz tih šest godina konkretnih pomaka nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo