NA IZMAKU SNAGA / Superračunalo na izmaku snaga: Brine o financijama Hrvata, odolijeva napadima hakera...

Pomoću njega se računaju mirovine i dječji doplatci, ali i obrađuju razni drugi zahtjevi, no na izmaku je snaga

14.1.2019.
16:00
VOYO logo

Brine o financijama četvrtine Hrvata. Ne zaboravlja ni one u inozemstvu. Skrbi i o najmlađima. Raspolaže milijunima informacija. Odolijeva hakerima. Ono je superračunalo, a nalazi se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. No, nakon godina upotrebe, superračunalo Zavoda je danas na izmaku snaga.

U najstrože čuvanu prostoriju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ući smiju tek rijetki. Riječ je o podatkovnom centru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima - superračunalo. A glavna zadaća:

"Obrađuje mirovine, obrađuje dječji doplatak i niz nekakvih drugih poslovnih procesa. I pored ovog središnjeg računala, koristimo 20-ak velikih sustava koji služe svrsi integracije poslovnih procesa", kazao je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Luka Ljubičić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računalo brine o mirovini Hrvata čak i u inozemstvu. Godišnje izračuna primanja za milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, na čije je račune prošlog mjeseca sjelo 3,3 milijarde kuna. Roditelji 302.000 djece primaju dječji doplatak izašao iz kalkulatora ovog super stroja. Zamijenio je ljudske ruke, a uvjeti za rad strogo su propisani.

"U prosjeku ima temperaturu 18 stupnjeva. Što je preduvjet da bi centar mogao funkcionirati 24/7, 365 dana u godini", rekao je Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali održavanje i zaštita od hakerskih napada, a pokušaja zna biti i desetak dnevno, koštaju više nego novo računalo.

"Znači da će se zamijeniti ovo postojeće računalo koje je staro eto skoro 7 godina. Nekakav je standard u informatičkom svijetu između pet do sedam godina. Mi smo na nekakvoj gornjoj granici zamjene središnjeg računala", kazao je glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Filip Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo, naprednije, i još sigurnije superračunalo, vrijedno više od 30 milijuna kuna, u Zavod bi trebalo stići do proljeća.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo