POLJOPRIVREDNICI OČAJNI / Suša u okolici Zagreba uništila do 50 posto uroda: poljoprivrednici traže pomoć države

Ekstremne temperature i nedostatak kiše na područje Ivanić Grada donijele su sušu, za koju poljoprivrednici s tog područja tvrde da je najgora u posljednjih 50 godina

19.8.2017.
18:18
VOYO logo

Najprije tuča, a onda i suša. Poljoprivrednici oko Ivanić Grada su očajni. Josip Jularić u vlastitom polju klipove kukuruze teško pronalazi. "Kukuruz je u ovo vrijeme trebao biti oko 2-2,5 metra visine, klip do klipa, nekih 40 do 50 cm. Znači, tu bi trebalo biti po ovoj inače dobroj zemlji  od 12 do 14 tona po hektru, a ovdje nećemo imati više od dvije-tri", tvrdi Josip.

S obitelji obrađuje 40 hektara kukuruza, soje, pšenice i ječma. Šteta na proljetnim kulturama već sada iznosi više od 200 tisuća kuna. "Nema prinosa, veliki je ulog bio na soji, na kukuruzu, na svemu, a prinosi će biti slabi, drastično slabi. Ne možemo se pokriti nikako s tim pa zato očekujemo neku pomoć", objašnjava Slađan Jularić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ekstremnih temperatura i jako malo kiše manji prinos imat će gotovo svi poljoprovrednici oko Ivanić Grada. Najgora suša u posljednjih 50 godina, tvrde, uništila im je od 30 do 50 posto uroda pa traže proglašenje elementarne nepogode. 

"Ovo su situacije koje su sigurno ekstremne, ljudima treba pomoć, ljudi žive od poljoprivrede i mi kao lokalna samouprava, a i od države i županije naravno očekujem da pomognemo našim poljoprivrednicima", rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić Grada. No u Poljoprivrednoj komori svjesni su da ni ove godine u državnoj blagajni za to neće biti dovoljno novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poljoprivrednici već nekoliko godina nisu dobili novce. Znamo da je to nekih 20-ak milijuna kuna osiguranih u proračunu, više nema, jedino ako će rebalans proračuna nešto napraviti. Ali već proglašene elementarne štete zasigurno novaca neće biti", tvrdi Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

A dosadašanja šteta već se popela na milijardu i 300 tisuća kuna. Dobre vijesti za poljoprovrednike ne donose ni meteorolozi. "Evo kiša već sada počinje, danas očekujemo jedan prodor koji bi donio nešto kiše u zapadni dio Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se 10-15 litara kiše po četvornom metru. Međutim to neće biti ni blizu dovoljno da nadoknadi ovaj kolovoški manjak jer je prosječna količina oborine u kolovozu u ovom dijelu Hrvatske oko 80 litara po četvornom metru", objašnjava meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Obilnija kiša, koja bi nadoknadila dugotrajnu sušu ne očekuje se ni u ostatku kolovoza, ali ni u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo