PRIMJER SVIMA / Svaka čast dubrovačkim roniocima! Sami su se organizirali i počeli čistiti morsko dno!

'Stanje u podmorju je katastrofalno, nećemo imat čisto more, nemamo ga već sada i sad'

29.4.2019.
7:00
VOYO logo

Članovi ronilačkog kluba Dubrovnik samoinicijativno, ali uz potporu grada i turističke zajednice redovito se brinu o morskom dnu. Iako se svijest domaćih, kažu, mijenja na bolje, s dna još uvijek izvlače šaroliki otpad. Mnogo otpada stiže i iz susjednih zemalja. Krajnje je vrijeme zato, kažu, za ozbiljne akcije i strategiju očuvanja jednog od naših najvrijednijih resursa.

Krenuli su s uvalom Lapad. U tjednima koji dolaze glancat će morsko dno mnogih dubrovačkih vala i otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ukupno što mi organiziramo nekih osam do devet akcija plus što sudjelujemo u drugim akcijama kad nas zovu od Hercegovine, Korčule, gdje nas zovu mi se odazovemo", rekao je Nikša Ivančević RK Dubrovnik.

Dno češljaju i čiste već dugi niz godina, pa ipak se nađe i guma i stolica i kolica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kurenti nose tako da to smeće bazira tamo iza voge i ostalog, tako ovdje izgleda divno krasno, a tamo nađemo svašta, ali u suštini plastika", govori Darko Mihović iz RK Dubrovnik.

Domaći su kažu ipak postali savjesniji, no gomile otpada stižu jugom iz susjednih zemalja. Također, samim time, ovakve inicijative nisu dovoljne, nadležne zato pozivaju na hitnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje u podmorju je katastrofalno, nećemo imat čisto more, nemamo ga već sada i sad kad bi se krenulo mislim da bi trebalo za našu županiju dvije ili tri godine da se očisti podmorje. Prodajemo nešto što za koju godinu nećemo biti u stanju ako se nešto hitno ne napravi", upozorava Tomi Holer iz RK Dubrovnik.

Na nama je još uvijek izbor želimo li biti loši gospodari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo