detalje ima ivan vrdoljak / Svake četiri godine biramo ih da vode gradove: Evo kakvog su obrazovanja i što su po struci hrvatski gradonačelnici

Većina gradonačelnika je visokoobrazovana. Među njih 128, fakultetsku diplomu ima 94

14.9.2021.
19:00
VOYO logo

Svake 4 godine biramo ih da vode gradove. No jeste li se ikad zapitali, kakvog su obrazovanja i što su po struci hrvatski gradonačelnici?

Odgovore na ta pitanja donosi istraživanje portala gradonačelnik.hr, a rezultate predstavlja Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina gradonačelnika je visokoobrazovana. Među njih 128, fakultetsku diplomu ima 94. Srednju stručnu spremu, odnosno srednju školu ima 20 gradonačelnika, a višu stručnu spremu njih 14. 

Među gradonačelnicima je najviše onih iz tehničke ili tehnološke struke. Ovih 35 su dakle prvenstveno inženjeri agronomije, elektrotehnike, građevine, prometa, šumarstva, radiologije, geodezije, i arhitekture. 28 je ekonomista, pri čemu su najbrojniji oni s visokom stručnom spremom, a među njima su čak i tri doktora znanosti – o tome ćemo uskoro. Na čelu gradova imamo i 12 profesora odnosno nastavnika, od hrvatskog jezika preko povijesti i fizike, pa do tjelesnog i glazbenog odgoja. Tu je i 12 tehničara, 8 gradonačelnika su liječnici, po 5 su politolozi i pravnici. Troje su veterinari, a dvoje kriminalisti, ima tu i poneki stomatolog, fizioterapeut, tekstilni radnik i kuhar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplome dvaju fakulteta

Istraživanje portala gadonačelnik.hr otkriva i ovo: Za razliku od razdoblja prije desetak godina, kada je među gradonačelnicima bio samo jedan doktor znanosti,  danas ih je sedam.

Kroatist Filip Zoričić, gradonačelnik Pule ima doktorat iz interdisciplinarnih humanističkih znanosti. Fizičar Ivica Puljak iz Splita u Parizu je doktorirao fiziku elementarnih čestica, jedan je od znanstvenika koji su u čuvenom laboratoriju CERN lovili takozvanu Božju česticu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomist Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, doktorirao je na temu brandinga i konkurentnosti gradova. Inženjer elektrotehnike Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, ima doktorat iz informacijskih i komunikacijskih znanosti. 

Samoborska gradonačelnica, 33-godišnja Petra Škrobot najmlađa je u ovom društvu. Na ekonomskom fakultetu doktorirala je na temu društvene odgovornosti u elektroničkoj trgovini. Njezin kolega Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske, ima doktorat iz poslovne ekonomije. Doktor Željko Glavić, gradonačelnik Požege jedini je liječnik u ovoj ekipi, točnije kirurg opće i abdominalne kirurgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj, imamo i dvije mlade nade u politici – gradonačelnik Osijeka i gradonačelnica Slunja imaju diplome dvaju fakulteta. Oboje su magistri ekonomije i uz to inženjeri, s tim što je Ivan Radić inženjer građevinarstva, a Mirjana Puškarić inženjerka poštanskog prometa. Oboje su ove godine prvi put postali gradonačelnici.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo