ZNANJE JE NOVAC / Svaki drugi maturant plaća instrukcije. To je biznis na kojem se okrene sto milijuna kuna godišnje!

Ministar kaže da su svima omogućene besplatne dodatne pripreme

23.6.2022.
21:00
VOYO logo

Svaki četvrti maturant je prošle školske godine išao na privatne instrukcije. Najviše Zagrepčani, najmanje Slavonci.

Pokazalo je to istraživanje provedeno u 161 školi na više od 20 tisuća učenika. Biznis je to koji ni pandemija nije ugrozila, samo se prebacio online. Kako i ne bi kad se na njemu vrte milijuni kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbali su maturanti itekako. Svaki drugi gimnazijalac plaćao je i privatne sate.

„Išao sam na biologiju, kemiju i fiziku jer se spremam na medicinu, za ostale sam se sam spremao. U našoj školi nam više ne trebaju instrukcije jer profesori sve dobro objašnjavaju“, kazao je Tibor Csik, učenik Gimnazije Tituša Brezovačkog.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja bih rekla matematika i fizika najviše ta dva predmeta. Eventualno kemija, ali uglavnom to matematički predmeti“, tvrdi Leona Barić, učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Istraživanje je pokazalo da je više od 50 posto učenika pohađalo pripremne tečajeva, među njima čak 73 posto iz Zagreba i okolice. Gotovo pola njih pripreme je platilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naši učenici koji su si uzeli te pripreme, kažu da si gotovo ništa novo nisu čuli nego jedan ili dva, tri podatka i njima je sasvim dovoljno da daju toliko novaca za ta dodatna dva tri boda kako bi bili sigurniji kad budu izlazili na ispite državne mature“, kazao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Image
prvi obavezni predmet /

Engleski je riješen, maturanti imaju jednu brigu manje: 'Nisam mogla normalno jesti zbog stresa'

Image
prvi obavezni predmet /

Engleski je riješen, maturanti imaju jednu brigu manje: 'Nisam mogla normalno jesti zbog stresa'

Jedan od voditelja istraživanja upozorava na važnost jednakih obrazovnih mogućnost u cijeloj zemlji: od sela do metropole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Može se procijeniti da je trenutno na neki način u tom biznisu što se tiče privatnih instrukcija koje su u sferi sive ekonomije koje su javne ali nisu obrazovno regulirane možemo predvidjeti da se radi o poslu koji vrijedi oko 100 milijuna godišnje“, tvrdi Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

Za instrukcije se po školskom satu traži i do sto kuna. Na privatne instrukcije najviše odlaze učenici iz Zagreba i Dalmacije, najmanje Slavonci - tek 30 posto. U ovom centru kažu - prvi su krenuli s državnom maturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posljednjih par godina povećan je interes za instrukcijama iz kemije i fizike, što se tiče priprema za državnu maturu najtraženiji predmet je matematika, pa hrvatski jezik i engleski. Instrukcije nudimo i za osnovnu i za srednju školu“, kazala je Anita Soldo, voditeljica EdukaCentra u Zagrebu.

Ovdje se za maturu sprema 1500 učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Praktično nam kontinuirano broj učenika koji se prijavljuje raste. U zadnje dvije godine je taj broj 5 – 10 % veći nego godinu prije. 3000 kn je otprilike cijena, ovisno o načinu plaćanja, ali za ove obvezne predmeta državne mature“, poručio je Mislav Balković, član uprave Visokog učilišta Algebra.

Ministar kaže omogućene su besplatne dodatne pripreme svima, istraživanje pokazuje da se više koriste plaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što znači porazan rezultat? Je li porazno što netko ima dijete koje je jako dobro u školi, djetetu omogućuje još dodatne instrukcije. Mislim toga imamo jako puno i to vam ova studija pokazuje“, izjavio je Radovan Fuchs (HDZ), ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Djeca obrazovanijih i bogatijih roditelja češće koriste privatne instrukcije, baš kao i pripremne tečajeve za maturu koji su postali praksa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo