OGLAS

hrabra ispovijest / Svaki tjedan u Hrvatskoj zatrudni pet maloljetnica: Za RTL govori majka djevojke koja je rodila s 13 godina

Začela ga je u pauzama školskih satova, kod kuće je podmetala uloške za menstruaciju, obitelj ništa nije znala sedam mjeseci...

28.6.2022.
19:50
VOYO logo

"Ja to nisam primijetila, jer je i mene prevarila kao mamu na način da je podmetnula uloške i mi uopće nismo razmišljali o tome da bi ona mogla biti trudna. I tako sve dok jedne večeri nije zaspala i dok nismo vidjeli trbuh", hrabra je ovo ispovjest majke čija je kćer ostala trudna sa samo 13 godina.

Četverogodišnji unuk danas je njezina najveća ljubav. No, dan kada je saznala da joj je kćer trudna, bio je najteži u njezinom životu - nosila je dijete sedam mjeseci, a da to nitko nije znao. Začela ga je u pauzama školskih satova. Bila je još djevojčica, imala je samo 13 godina. Obmanjivala je roditelje, a nju je obmanuo duplo stariji muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On se predstavio da ima 17 godina, ona je njemu rekla da ima 15 godina. On je imao 26 godina, brak iza sebe, dijete iza sebe i na kraju nije želio priznati svoje dijete", kaže. Sve su prijavili policiji, no pravdu nisu dobili. Otac djeteta oslobođen je svih optužbi jer mu je zaljubljena djevojčica lagala o svojim godinama.

Iako broj trudnoća, pa tako i onih maloljetničkih godinama opada, statistika je i dalje alarmantna. Godine 2019. bilo ih je 309, godinu kasnije 280, a lani 238, pokazuju to podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Drugim riječima, svaki tjedan u prosjeku zatrudni najmanje pet maloljetnica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL Danas /

2021.: Ovaj srpanj najgori je po broju rođenih u Hrvatskoj u 140 godina! Korona umjesto baby-booma. Ali, ne samo to

Image
RTL Danas /

2021.: Ovaj srpanj najgori je po broju rođenih u Hrvatskoj u 140 godina! Korona umjesto baby-booma. Ali, ne samo to

"Brojke pokazuju kontinuirani trend posljednjih godina, malo se smanjuju, ali smanjuje se i ukupan broj poroda u Hrvatskoj" kaže nam Silvija Stanić, psihologinja i voditeljica savjetovališta "Mama je mama".

Službena statistika za prvih šest mjeseci ove godine ne postoji, no u isto vrijeme doznajemo kako je u savjetovalištu "Mama je mama" više od 200 maloljetnih trudnica potražilo stručnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djevojke koje se susreću s trudnoćom imaju tri opcije - prekinuti trudnoću, roditi i zadržati dijete, i isto tako roditi i dati dijete na posvojenje. Bez obzira na to koju odluku one donijele, mi smo uz njih i u potpunosti ih podržati", govori nam to Silvija Stanić.

Željka Draušnik, voditeljica Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu HZJZ-a, ističe: "Vezano za trudnoće koje nisu završile porodom, nego legalnim pobačajem – tu govorimo o prosjeku od 70 takvih slučajeva godišnje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obitelji majke koja je stala pred RTL-ove kamere pobačaj nije bio opcija. Teško je, kaže, bilo prihvatiti činjenicu da će tvoje dijete dobiti dijete, a još je teže bilo proživljavati osudu okoline. "To je najstrašniji osjećaj koji postoji. To je neopisivo! Moraš imati dovoljno snage dignuti glavu i ići dalje jer tu je sada još jedan život – život za koji se moramo boriti i podići na noge", kaže majka čija je kćerka zatrudnjela i rodila s 13.

Nije jednostavno, ali se bore jer za sreću svog djeteta, svaki će roditelj napraviti sve, pa tako i njezina, sada 17-godišnja kćer, za svoje četverogodišnje dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo