SMRT GRADONAČELNIKA / Sve kontradikcije oko smrti Milana Bandića: Gdje je bio, je li odmah pozvana Hitna pomoć, i je li išao u najbližu bolnicu?

Upravo je brzina reakcije, kako tumače kardiolozi, ključan faktor u pomoći osobi koja je doživjela infarkt

11.3.2021.
22:20
VOYO logo

Te nedjelje kada se zemljom munjevito proširila vijest o smrti gradonačelnika glavnog grada Milana Bandića trebalo je proći nekoliko sati da se ustanovi da infarkt nije doživio kod kuće, niti u restoranu nego - prema službenoj verziji - u stanu prijatelja.

"Prije toga je pričao koliko ima visibaba. Taj dan smo bili i na Brezovici, koliko je to preuranjeno, koliko je toplo. Ništa od druženja ili od priče nije naslutilo na to da on ima nekakve tegobe. Nažalost, evo, se to tako dogodilo da se digao sa stolca i jednostavno se srušio, pao", govorio je tada pulmolog Gzim Redžepi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena verzija: Infarkt je doživio u kući prijatelja Sergija Ivanovića. No...

Prema službenoj verziji događaja, u kući njegova prijatelja Sergija Ivanovića infarkt je doživio gradonačelnik Milan Bandić, i to u trenutku kada su u kući bili samo on, gospodin Ivanović i doktor Redžepi.

No, najmanje četiri nezavisna izvora potvrdila su da su kola Hitne pomoći te večeri došla na adresu u kojoj se nalazi stan koji koristi Bandićeva suradnica Natalija Prica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
smrt gradonačelnika /

Odvjetnica odgovorila na pitanje ima li pravo javnost znati detalje Bandićeve smrti: 'Obitelj ima pravo na privatnost'

Image
smrt gradonačelnika /

Odvjetnica odgovorila na pitanje ima li pravo javnost znati detalje Bandićeve smrti: 'Obitelj ima pravo na privatnost'

Tko je zvao Hitnu pomoć?

Novinari 24 sata utvrdili su nejasnoće i oko toga tko je zvao Hitnu pomoć.

"Da je zvan ravnatelj Hitne pomoći koji je zatim zvao dispečerski centar da pošalje Hitnu pomoć na mjesto događaja, a njega je, prema našim saznanjima, zvao pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, koji se uopće nije spominjao da je bio na mjestu događaja, što otvara pitanje koliko je tih poziva bilo prije nego što je nazvana Hitna pomoć da dođe pomoći gradonačelniku", kaže novinar 24 sata Ivan Pandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je brzina reakcije, kako tumače kardiolozi, ključan faktor u pomoći osobi koja je doživjela infarkt.

"Za infarkt je najključnije upravo vrijeme, jer svakim produživanjem do intervencije mi gubimo miokard, dolazi do nekroze i odumiranja srčanog mišića, što više srčanog mišića odumre, to su teže posljedice", kazala je kardiologinja koronarne jedinice splitskog KBC-a dr. Duška Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su ga vozili na Sveti Duh?

Posljednja tri broja Nacionala na naslovnici su imala Milana Bandića. Samo dva dana nakon smrti utvrdili su i proturječja u izjavama dvojice Bandićevih prijatelja koji su tvrdili da je s njima bio u trenutku infarkta, ali i satima ranije.

"I to u hypeu stvaranja alibija gdje je on bio i što je radio taj dan. Sve kako bi se stvorila priča da su oni cijeli dan bili zajedno pa se tako on, eto, srušio. Dakle, imate jednu bratovštinu koja se posložila i tvrdi da su bili s njim od jutra do sutra, pa sad isplivavaju van kontroverza do kontroverze", kazao je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednu smo otkrili i sami - kuća Sergeja Ivanovića i stan Natalije Price udaljeni su svega tri minute vožnje. A s obje lokacije bliža je bolnica Sestara milosrdnica nego Sveti Duh. Od kuće Ivanovića do Vinogradske treba 9, a do Svetog Duha 11 minuta. Od stana Natalije Price ima 7 minuta do Vinogradske, dvije više do Svetog Duha.

"Da se pozvala Hitna pomoć i odvezlo ga se na pravo mjesto, ne u gradsku bolnicu koja nema koronarnu jedinicu, nego na Rebro ili Vinogradsku, možda bi čovjek imao šanse", kazao je Jelinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost i obitelj su zaslužili znati pravu istinu"

"Postoje dva članka Kaznenog zakona koji reguliraju da se unesrećenom mora odmah i hitno pružiti pomoć, a ovdje je pitanje je li to bilo tako. Javnost je zaslužila, a i obitelj, da zna punu istinu o tome kako je preminuo gradonačelnik", kaže Pandžić. 

Državno odvjetništvo bi u istrazi, bude li nakon današnje prijave pokrenuta, moglo o tome ispitati sve aktere događaja. No, upućeni u sustav kažu, možda i neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogotovo ako postoji obdukcija i prema obdukcijskom nalazu se utvrdi da je zaista došlo do takvog infarkta da je smrt bila neizbježna, onda nemaju što dalje raditi", kazao je odvjetnik Branko Šerić

Na pitanje da li DORH može samo tražiti obdukcijski nalaz i na temelju toga zaključiti, Šerić odgovara: "Možda ga već i ima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao za institucije

Pred kamerama nitko od glavnih aktera priče više ne želi govoriti o svim ovim nelogičnostima i nejasnoćama. Od svih ljudi iz grada, jedino je vršiteljica dužnosti gradonačelnice komentirala kaznenu prijavu i odgovorila je li o svemu razgovarala s Natalijom Pricom, članicom njezine stranke.

"Ne, ne, ne, ne, ne, ne.  Ja vam doista vjerujem da su sve institucije upoznate sa svim detaljima, a ta institucija nisam ja", kazala je v.d. gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institucije sada moraju potvrditi da nikakvih spornih detalja nema, da se točno zna gdje se i što gradonačelniku dogodilo, i da su svi koji su nešto mogli, doista i učinili sve da se njegova smrt spriječi.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo