BOLJI TRETMAN PACIJENTICA / Sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj: 'Do 12. tjedna ne pitamo zašto su to odlučile napraviti'

Image
Foto: RTL

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće

17.4.2019.
13:50
RTL
VOYO logo

U zadnja 3 mjeseca se za 25 posto povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice.

Naime, u Sloveniji 10 ginekologa/inja (3 posto) odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj 60 posto. Zbog toga ne čudi da sve veći broj Hrvatica ide preko granice na zahvat, što su primijetili i tamošnji liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar otkriva da iz Hrvatske dolaze pretežito mlađe žene, između 20 i 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju", kaže ginekologinja.

Kako CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje piše na svom Facebooku, u Sloveniji se zdravstveni djelatnici  odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Također, dostupan je medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura za strane državljanke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu. Nevjerojatno, ali žrtve silovanja u Hrvatskoj moraju same platiti pobačaj.

Slovenska radiotelevizija napravila je prilog o ovoj temi naslova "Pravo na izbor".u kojem, osim aktualnih statističkih podataka, donose i potresna svjedočanstva žena koje su bile primorane trudnoću prekinuti u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju", kaže neimenovana žena koja je abortus obavila u susjednoj nam zemlji.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo