udarni tempo / Svi putevi vode na Jadran: Obaramo turističke rekorde, a stižu nam i europski trendovi potpunog kaosa...

Do Jadrana mnogima nije bilo lako stići, pa im je odmor počeo puno kasnije nego što su planirali...

2.7.2022.
19:32
VOYO logo

Svi putevi vode na Jadran. Bilo da se do tamo putuje cestom, morem ili zrakom… Oni koji su se ipak dočepali mora - uživaju. Dubrovnik i Stradun su pod opsadom turista.

"Prekrasno. Stvarno je lijepo, zar ne? Puno je ljepše nego u Velikoj Britaniji", kaže Sean Reyes. Stigao je iz Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već neko vrijeme smo htjeli doći ovdje, jer su nam svi rekli kako je u Hrvatskoj prekrasno. I stvarno jest. Hrvati su najljubazniji narod u Europi", govori Catherine Lewis iz SAD-a.

Do prvog vikenda srpnja - 5,9 milijuna je dolazaka, odnosno 26 milijuna noćenja. U odnosu na prošlu godinu to je rast od 117 posto u dolascima, i 104 posto u noćenjima. Ostvarili smo 82 posto, odnosno 93 posto rezultata od ukupnih brojki rekordne 2019. Najviše je turista u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu, Zagrebu, i Umagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Samo zračna luka Split ovog vikenda očekuje 205 zrakoplova s 49 tisuća putnika. Prvi srpanjski vikend nabio je udarni tempo. "Možemo kazat' da se osjeti pravi srpanj koji odgovara onome iz iz 2019 godine", objašnjava Mate Melvan iz Zračne luke Split.

Dok čekamo obaranje turističkih rekorda - polako nam stiže i europski trend otkazivanja, kašnjenja i potpunog kaosa u zračnim lukama. Gotovo nema putnika koji već djelić tog kaosa nije iskusio. Jedan je poduzetnik na poslovni put iz Zagreba u Washington - zakasnio. Zapeo je u Amsterdamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrcali smo se na avion, sjedili smo dva sata, kapetan je nekoliko puta reka da ćemo kasnit, valjda zbog problema s gorivom, na kraju je let u potpunosti otkazan. Prenoćili smo na aerodormu", prepričava poduzetnik Dražen Oreščanin.

"Problemi se prelijevaju u obliku zakašnjelih letova, nekih otkazanih letova i veliki broj izgubljene prtljage, budući da putnici dođu tim linijama, njihovu prtljagu nema ko ukrcat. Dnevno se dva do tri leta otkazu putnici se prebacuju na druge linije, tipa do Zadra pa dođu transferima zemaljskim putem", objašnjava Melvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na cestama kolone. Pred Svetim Rokom i do 12 kilometara. U gužvama na autocesti - i nesreća. Pokraj odmorišta Brinje automobil je u potpunosti izgorio.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo