INFLACIJA UBRZAVA / Svinjetina samo u tri tjedna poskupjela 25 posto. Prerađivači mesa i mlijeka traže niži PDV, inače će morati zatvarati

Od Vlade traže da se PDV smanji s 25 na 5 posto. Iz Ministarstva poljoprivredi za sada još neodređeno o toj temi

9.3.2022.
7:35
VOYO logo

Cijena svinjetine u protekla je tri tjedna rasla je 25 posto, a na svjetskoj burzi, već se sutra očekuju nove, više cijene. Sve veći ulazni troškovi rade probleme onima koji prodaju smrznuto meso, a osobito onima koji prave suhomesnate proizvode.

Zato se od Vlade traže niži PDV s 25 na 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Kvež, vlasnik OPG-a, kaže: "Svakako se zalažemo za to jer nama je cilj da se smanji PDV i da mi onda ne trebamo dizati cijene, iako nas sva ta poskupljenja pritišću. Do sad nismo uspjeli skupiti hrabrost da dignemo cijenu, jer ako čovjeku dignete i jednu kunu, on je već nezadovoljan i sigurno bude otišel' nekam dalje tražiti jeftinije."

Od 1. travnja primjenjivat će se niži PDV od 5 posto na svježe i rashlađeno meso, svježe kobasice, ribu, maslac i margarin. Hoće li smanjiti i PDV na mesne prerađevine? Resorno ministarstvo ne daje konkretan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U programu Vlade za četverogodišnje razdoblje je i smanjivanje PDV-a na svu hranu, a Vlada kontinuiranim poreznim reformama i posebnim odgovorima na krize smanjuje porezno opterećenje. Tako će biti i dalje, a dinamika će ovisiti o makroekonomskim kretanjima i proračunskom okviru", navode iz Ministarstva poljoprivrede o smanjenju PDV-a.

Niži PDV traže i oni koji prerađuju mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romina Zadravec, predsjednica Saveza malih sirara, kaže: "Idealno bi bilo da se smanji na pet posto kao što je za mlijeko. Ali sad, koliko god da se smanji, dobro će doći. S obzirom na sveukupni rast cijena, mislim da bi tada cijena sa smanjenjem PDV-a za krajnjeg potrošača ostala ista."

Ne dođe li do smanjenja stope PDV-a za mesne i mliječne proizvode, procjenjuje se da će doći do smanjenja proizvodnje, ali i potrošnje. O konkurentnosti domaćih proizvoda u Europi tada, bolje da se i ne govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo