'narušio je transparentnost' / Tabak o ministru Banožiću: 'Koji je njegov najveći problem? On ima jako puno problema...'

Trajni problem koji će ostati iza ovog ministra je ozbiljno narušavanje transparentnosti u obrambenom sustavu, tvrdi

22.5.2022.
20:15
VOYO logo

Mario Banožić ovoga je tjedna ministar kojeg smo najčešće spominjali. Osim što ga konstantno proziva predsjednik Republike, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je sa sedam tisuća kuna, jer je bio u sukobu interesa kad je sebi dodijelio državni stan.

Vojni stručnjaci ga redovito prozivaju za neznanje, a predsjednik Milanović otvoreno zaziva ne samo smjenu, već i njegovo uhićenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je, čini se, siguran, ali upitno je do kada. Lik i djelo ministra obrane u studiju RTL-a Dans komentirao je vojni analitičar Igor Tabak.

Image
RTL DOSJE /

Tko je Banožić? Analizirali smo ministra gafova i afera: Zlorabio je ovlasti, proziva ga predsjednik i struka

Image
RTL DOSJE /

Tko je Banožić? Analizirali smo ministra gafova i afera: Zlorabio je ovlasti, proziva ga predsjednik i struka

Koji je njegov najveći problem?

"On ima jako puno problema. Imao bih puno za nabrojiti. Recimo činjenica je da je tjednima prije lokalnih izbora je jednostavno pustio ministarstvo da radi na autopilotu i otišao na istok u Slavoniju baviti se strankom. Toga nije bilo. Uvijek su do sada ministri posebno takvih osnovnih resora su bili svjesni što to znači pa bi se ipak bavili ostalim poslovnima uz osnovno vođenje resora", objašnjava Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajni problem koji će ostati iza ovog ministra je ozbiljno narušavanje transparentnosti u obrambenom sustavu, tvrdi Tabak i dodaje da je Banožić zatvorio ministarstvo prema javnosti i javnoj nabavi. "To je prototip koruptivnog posla zato nabave u obrani moraju biti transparentnije da bi se izbjegla sumnja", ističe.

"Ministar jedva da komunicira, ne samo s predsjednikom, nego sa svima, s cijelom piramidom i s gospodinom Hranjom koji je prvi vojnik tog piramidalnog sustava", tvrdi Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko razloga zašto je to tako, a jedna od njih je pitanje osobe koja se nakon gotovo nepostojećeg iskustva na vrhu politike usudila preuzeti resor koji je najteži u sustavu Vlade, smatra Tabak.

Što se tiče predsjednikovih napadanja ministra, Tabak je komentirao da je problem izričaj Milanovića jer predsjednik privuče previše pažnje na sebe i javnost zatim pređe preko onoga što Banožić zapravo radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se maknu svi epiteti koje naš vrhovni zapovjednik voli koristiti onda se vidi problem za sebe koji ministar radi na dnevnoj bazi i tu mu silni savjetnici za medije i treninzi nisu pomogli jer nije samo pitanje PR-a nego i suštine koju ne zna, a već je u skoro drugoj godini mandata", naglašava Tabak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo